FORBRUKERTEKNOLOGI

Stenger du vinduet sier du ja til oppgradering

Microsoft snur etter massiv kritikk.

26. mai 2016 - 13:29

(OPPDATERT: Microsoft har ifølge BBC snudd i denne saken. Det skal nå likevel være mulig å kansellere oppgraderingen.)

Hvis du trodde knappen med et rødt kryss lar deg avfeie dialogboksen, må du tro om igjen.

Det brukere flest oppfatter som et tydelig «nei» er plutselig blitt en bekreftelse. Ja, takk. Vennligst installer Windows 10 på denne pc-en.

Siden desember har Windows-brukere blitt utsatt for en aggressiv kampanje, med mål om få flest mulig til å bytte til det nyeste operativsystemet.

Programvaren blir lastet ned automatisk, og mange har opplevd at installasjonen starter uten aktivt samtykke. For eksempel midt på natten. At berørte kan rulle tilbake til sitt foretrukne operativsystem (så lenge det skjer innen 30 dager), har ikke stilnet kritikken.

Det siste halvåret har kunder som nøler eller foretrekker å beholde Windows 7 eller Windows 8/8.1 fått valget mellom å «oppgradere nå» eller «senere».

Alternativet «nei, takk» glimrer med sitt fravær i stadige sprettoppvinduer. Å stenge dialogboksen ved å trykke på det røde krysset har bare utsatt det uunngåelige.

Det nyeste påfunnet innebærer at det å stenge vinduet, nå er blitt en bekreftelse på at du godtar oppgraderingen. Microsoft bekrefter selv at dette er bevisst endring.

Stemplet som skadevare

PC World, Forbes og Business Insider er blant mediene som slakter beslutningen.

Microsoft blir beskyldt for å ta i bruk knep og triks vi normalt forbinder med ondsinnet programvare. Teknologinettstedet BGR skriver følgende: – Microsoft har gjort alt de kan for å presse Windows 10 ned halsen din. Nå gjør Windows 10 seg til skadevare.

Lyspunktet er at Microsoft har lovet at masingen på brukere som ennå ikke har oppgradert skal ta slutt når gratistilbudet utløper 29. juli i år. For ordens skyld minner vi om at gratis oppgradering ikke gjelder for virksomheter med såkalt volumlisensavtale.

Etter denne datoen vil Windows 10 Home få en listepris i USA på 199 dollar. Pro-utgaven koster mer.

Microsoft har et uttalt mål om å runde 1 milliard installasjoner av Windows 10 innen de neste par årene. Nylig varslet selskapet at de har nådd 300 millioner aktive brukere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.