RESULTATERFINANS

Stenger fabrikk og sparker 1400

Til tross for høy etterspørsel etter harddisker, lider produsentene fordi det er kraftig overkapasitet på produksjonsfronten.

Jens T Kanden
11. des. 1997 - 14:07

De store diskprodusentene har alle fått kraftig juling på aksjemarkedene som følge av sterkt pressede marginer i diskbransjen. Seagates aksjekurs endte onsdag på $21,38, som er en voldsom nedgang fra toppnoteringen - $53 - i mai. Quantum endte onsdag på $23,81 som er vesentlig lavere enn augustnoteringen på $42. Også Western Digital har falt fra $54 i august til onsdagens notering på $17,25.

Quantum kunngjorde onsdag at selskapet nedjusterer forventningene til fortjeneste per aksje i 3. kvartal til $0,25 - $0,35 per aksje, som er vesentlig under markedets forventninger på rundt $0,60.

Enda verre går det med Seagate som kunngjorde at selskapet legger ned en diskfabrikk i Ireland og sparker 1100 fast og 300 temporært ansatte. Selskapet vil også utsette - i seks måneder - utvidelsen av en annen diskfabrikk i Nord-Irland. Selskapet har tidligere i år satt av $100 millioner til omstruktureringer og vil nå måtte sette til side nye beløp for denne runde nedskjæringer. Det er uklart hva dette vil gjøre med kvartalstallene til Seagate. Opprinnelig ventet markedet at Seagate ville tjene $0,24 per aksje i inneværende kvartal.

Problemene skyldes ikke mangel på etterspørsel. Markedsbyrået DISK/TRENDS forventer at salget i 1997 vil overstige $34 milliarder, og at dette vil vokse til $75 milliarder innen år 2000. For stor produksjonskapasitet i bransjen har ført til en vanvittig konkurranse og press på marginene. Denne situasjon har blitt forverret av vanskene som har oppstått i Asia de siste månedene. Asiatiske produsenter som Fujitsu, Samsung, og Hyundai har vært meget aggressive, og selskapene har bidratt til å skjerpe konkurransen ytterligere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.