Stenger Google Maps for redigering

Må finne en løsning på økende spamproblem.

Den samme Google Map Maker-brukeren som lagde Android- og Apple-illustrasjonen i Google Maps i april, har også lagd flere andre upassende illustrasjoner i kartet. Samtlige har blitt slettet av selskapet etter ganske kort tid.
Den samme Google Map Maker-brukeren som lagde Android- og Apple-illustrasjonen i Google Maps i april, har også lagd flere andre upassende illustrasjoner i kartet. Samtlige har blitt slettet av selskapet etter ganske kort tid. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mai 2015 - 11:06

Google kunngjorde fredag i forrige uke at brukere ikke lenger vil kunne redigere kartene i Google Maps etter tirsdag denne uken.

Urinering

Årsaken er et økende spamproblem, som kulminerte med at en bruker opprettet flere park-oppføringer i Pakistan, som sammenlagt ble til den mye omtalte illustrasjonen hvor Android-figuren urinerer på Apple-logoen.

Dette var trolig mulig fordi vedkommende som gjorde dette, allerede var en erfaren Map Maker-bruker som hadde opparbeidet seg såpass med privilegier at han kunne gjøre visse endringer i kartet, uten at disse først ble vurdert av Google-ansatte eller andre brukere.

Denne illustrasjonen som dukket opp i Google Maps den 23. april, var sammensatt av flere uavhengige parkoppføringer i kartet. Bilde: Google Maps

 

– Som en konsekvens har vi stengt auto-godkjenning og brukermoderering globalt, inntil vi finner en mer intelligent måte å hindre slike hendelser på, skriver Pavithra Kanakarajan, produktsjef for Map Maker ved Google i India, i en kunngjøring.

Siden dette ble innført, har alle endringer gjort i Map Maker blitt gjennomgått manuelt av Google.

Fordi det tross alt er ganske mange som bidrar med tillegg og forbedringer i Map Maker, har det på grunn av de nylige endringene blitt en lang og rasktvoksende kø med endringsforslag. Fordi alt nå må gjøres manuelt av Google selv, tar det lang tid før endringene eventuelt blir publisert.

Kanakarajan skriver at Google har analysert problemet og har kommet til at det vil ta mer enn noen få dager å løse.

Vellykket oppkjøp: Ti år med Google Maps 

 

Ikke kapasitet

– Vi mener det er mer rettferdig overfor brukerne at når vi ikke har tilstrekkelig kapasitet til å gjennomgå redigeringene i omtrent samme takt som de kommer inn, så er vi nødt til å ta en pause, skriver hun.

Det dreier seg om en midlertidig situasjon, men har ikke kommet med noe anslag om hvor lang tid det vil ta. Selskapet tror dog at pausen vil bidra til at spamproblemene kan løses raskere.

Google lanserte Map Maker i 2008 hvor kartene i Google Maps av ulike årsaker var spesielt mangelfulle. Senere har brukerne fått muligheten til å redigere kartene i en rekke andre land, også i Norge.

I alle fall i områder hvor det er mange aktive Map Maker-brukere med lokale kunnskaper, er kartene ofte svært oppdaterte og detaljerte.

Les også: Nå kan brukerne forbedre Googles kart 

Brukerskapt

Google Maps er langt fra den eneste karttjenesten med brukerskapte kartdata. Det meste av innholdet i OpenStreetMap er skapt av vanlige brukere. Men karttjenesten har etter hvert fått tilgang til å bruke data fra blant annet kartverk i en rekke land.

Vanlige brukere kan bidra med sine kunnskaper også i kartene til Here-virksomheten til Nokia, gjennom Map Creator-løsningen.

Wikimapia er på sin side en tjeneste som i utgangspunktet er basert på Google Maps, hvor brukere kan legge til ytterligere kartdata.

Bakgrunn: - Utdaterte kart uten bidrag fra brukerne

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.