UTVIKLING

Stenger WinPhone for mye fri programvare

Oppsiktsvekkende betingelser for Windows Phone Marketplace.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 2011 - 12:21

Microsoft har gått til det uvanlige skritt å legge føringer for hvilke lisens programvare til både Windows Phone og Xbox kan utgis under. Ifølge betingelsene for Windows Phone Marketplace, kan ikke programvare som distribueres via markedplassen være utgitt med lisensordningene GNU GPLv3, GNU Affero GPLv3, GNU Lesser GPLv3 eller tilsvarende lisenser.

Bare de tre nevnte lisensene berører mye programvare, men inkluderer man også alt som er gitt ut med lignende lisenser, økes mengden betraktelig.

Enkelte kommentatorer mener at forbudet kan inkludere alle lisenser som går under begrepet «copyleft». Ifølge Wikipedia kan copyleft beskrives som «en rettslig konstruksjon der lisenstaker til et datamaskinprogram gjennom en lisens for fri programvare, gis tilgang programmets kildekode, og tillatelse til å bruke, bearbeide og tilgjengeliggjøre denne for allmennheten. Tillatelsen gis imidlertid bare under forutsetning av at senere mottakere av programmet gis tilsvarende rettigheter og tilsvarende faktiske muligheter til å utnytte disse.»

Dette vil i så fall berøre også programvare for eksempel Nokias GPL-baserte Qt, VLC og muligens også programvare utgitt under selskapet egen Microsoft Public License.

En av de første som brakte denne betingelsen fram i lyset, var Jan Wildeboer, som er evangelist i Red Hat. Han viser dog til en forumtråd hvor temaet tas opp.

Ifølge betingelsene kan heller ikke biblioteker, dokumenter eller annet materiale som er helt eller delvis utgitt under en av de ekskluderte lisensene, inkluderes.

Microsoft har etter alt å dømme ikke kommet med noen begrunnelse for dette valget, men nettstedet Neowin presenterer en mulig forklaring.

Den går ut på at Microsoft ønsker å unngå at brukerne av applikasjonene som distribueres gjennom Windows Phone Marketplace får se dialoger som viser lisensen for det som kanskje bare er en liten del brukt i en applikasjon.

– Dette er antagelig gjort for å strømlinje installasjonsprosessen og for å kunne ta i bruk applikasjoner raskt, uten å måtte ta seg av alle typer lisenser, skriver Neowin.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.