Stengte chat-tjeneste i protest mot usle 35 kroner

Over 300 ungdommer bruker tjenesten uten.net til chatting på Internett. Tjenesten koster 35 kroner måneden (mye mindre enn en normal 15-åring får i lommepenger...) Nå har en 36 år gammel mann satt tjenesten ut av drift fordi han ikke fikk kontoen gratis.

Over 300 ungdommer bruker tjenesten uten.net til chatting på Internett. Tjenesten koster 35 kroner måneden (mye mindre enn en normal 15-åring får i lommepenger...) Nå har en 36 år gammel mann satt tjenesten ut av drift fordi han ikke fikk kontoen gratis.

En navngitt 36 år gammel mann har det siste døgnet trukket i trådene i forbindelse med en form for DoS (Denial of Service / tjenestenekt )-angrep mot konsulent- og Internettselskapet Christiania Kommunikationsburau AS (ChrisKomm).

Selskapet driver shellserveren (en Unix-maskin red. anm.) uten.net, som brukes av over 300 ungdommer, hovedsakelig mellom 14 - 16 år, til chatting og chatte-relaterte tjenester på Internett.

Her har ungdommen blant annet mulighet til å utvikle sine dataevner og dele erfaringer med andre datanerder, skriver en av brukerne i en e-post til digi.no.

- Det er rene mafiametoden som brukes, sier en fortvilet daglig leder i ChrisKomm, Stian Holm Pedersen.

- Først truet han med alt han skulle gjøre, og alt som skulle skje med oss hvis vi ikke ga ham en eller flere shellkontoer gratis på våre maskiner. Deretter, når truslene tydeligvis var satt ut i livet, tok han igjen kontakt. Denne gangen for å hjelpe oss å bli kvitt problemet, selvfølgelig fortsatt mot samme betaling som vi hadde snakket om tidligere, sier Pedersen videre.

Det er snakk om 430 kroner i året, eller 35 kroner i måneden, altså mye mindre enn en normal 15-åring får i lommepenger.

Både ChrisKomm og Telenor har jobbet kontinuerlig med å løse problemet det døgnet det nå har stått på. - Telenor har gjort en flott jobb med å hjelpe oss ut av problemet, men det er lite de kan gjøre når angrepet kommer fra folk som vet hva de holder på med. For det første kommer angrepet fra veldig mange forskjellige IP-adresser, i tillegg til at de fleste av dem har falsk returadresse, forklarer Pedersen.

Dette gjør at maskinen blir 'opptatt' med å prøve å 'svare' meldingene den får fra falske IP-adresser, og dermed blir den opprinnelige tjenesten satt ut av drift.

- Disse folka har tilgang til en rekke webservere rundt om i verden, så det er nesten helt håpløst å spore. uten.net er fortsatt ute av drift, og vi vet ikke når vi kan komme opp igjen.

Han sier videre at selskapet foreløpig ikke har noen konkrete beviser mot den navngitte personen, men indisiene er så klare at ChrisKomm har valgt å gå til anmeldelse etter at å ha vært i kontakt med Økokrim. - Om han ikke utfører selve angrepet selv, fra egen maskin, er det han som har initiert det, og som sitter på nøkkelen for å få stanset det.

- Det er rett og slett helt utrolig at en voksen mann kan få seg til å ødelegge for så mange ungdommer for usle 430 kroner. Vi kommer til å forfølge saken så langt det er mulig og kommer til å kreve erstatning for tapt inntekt, lover Pedersen.

Til de av digi.nos lesere som er opptatt av begrepene hacker og cracker: Pedersen mener 36-åringen kan karakteriseres som en hacker (les; datakyndig), men ikke i dette tilfellet. - Han har ikke hacket noe, han har bare brukt det nettverket han har av maskiner eller folk til å sperre uten.net sin nett-tilgang.

uten.net er bokstavelig talt uten nett.

I går ettermiddag stod det førlgende beskjed til brukerne fra teknisk sjef i ChrisKomm: "Vi er nå inne i den tyvende timen med DDoS, eller en annen form for avansert DoS-attack mot uten.net. Vi har god grunn til å tro at attacket er startet av en navngitt person på 36 år som prøver å tvinge til seg gratis shellkonto fra oss. Det høres helt sykt ut, og det er det også. Men dessverre sant."

Til toppen