Stengte ID-knekker på flekken

Justisministeren tok affære da journalist fisket ut fødselsnummeret hans.

Nettjenesten Minfastlege ble i dag stoppet med øyeblikkelig virkning.
Nettjenesten Minfastlege ble i dag stoppet med øyeblikkelig virkning.
2. sep. 2009 - 11:38

Nettjenesten Minfastlege er stengt med øyeblikket virkning.

Justisminister Knut Storberget kastet seg rundt og beordret løsningen stoppet etter selv å ha fått demonstrert et sikkerhetsproblem som har vært kjent i flere år.

Storberget fikk hakeslepp da en journalist i Glåmdalen viste hvor lett det var å fiske frem statsrådens eget 11-sifrede fødselsnummer via den offentlige nettjenesten.

- Dette er svært alvorlig. Det går ikke an, slik kan vi ikke ha det. Jeg er skremt, sier Storberget til avisa.

Minfastlege har lenge vært kjent som landets kanskje verste ID-knekker. Her har hvem som helst kunnet verifisere ektheten av fødselsnumre bare ved hjelp av fødselsdato, postnummer og informasjon det er relativt enkelt å avdekke.

Justisminister Knut Storberget likte dårlig at hans eget fødselsnummer enkelt kunne avdekkes ved hjelp av en offentlig nettjeneste. (Foto: Per Ervland)
Justisminister Knut Storberget likte dårlig at hans eget fødselsnummer enkelt kunne avdekkes ved hjelp av en offentlig nettjeneste. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland

Når digi.no i begynnelsen av juni avdekket hvor såre enkelt det var å finne fødselsnummeret ditt, så var Minfastlege selve nøkkelen i prosessen.

Datatilsynet kom allerede for to år siden med skarp kritikk av tjenesten, som opprinnelig ble administrert av Nav. Senere har Helsedirektoratet overtatt ansvaret, uten at de har løftet en finger for å utbedre sikkerheten.

Ovenfor Glomdalen innrømmer avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet at avisas demonstrasjon rett foran justisministeren bidro til at nettjenesten ble tatt ned tidligere i dag.

Planen er nå å flytte tjenesten inn under MinSide-paraplyen, slik at sikkerheten blir basert på den samme PIN-kodeløsningen som blant annet Skatteetaten benytter.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.