BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stephen Hawking skal få ny talemaskin

Et indisk selskap lager en ny talemaskin til den britiske fysikeren Stephen Hawking. I motsetning til den gamle fra 1987 skal den nye ha britisk aksent og angrefunksjon.

26. apr. 2001 - 13:54

Stephen Hawking er sterkt bevegelseshemmet på grunn av nervesykdommen ALS/MND, og kan knapt bevege annet enn øyenbrynene og to fingre på venstre hånd. Han mistet taleevnen etter en alvorlig lungebetennelse i 1985.

Apparaturen han bruker i dag ble i utviklet i 1987. Funksjonaliteten var da svært avansert, men utvikleren måtte samtidig ta hensyn til den begrensede datakraften i datidens PC-er. Hawking har et nyere alternativ som fungerer under Windows, men foretrekker det eldre med tegnbasert DOS-grensesnitt.

Vickram Crishna og Arun Mehta, to indiske IT-ingeniører som ble venner med Hawking under en forskerkongress i Mumbai i fjor, har tatt på seg å mobilisere det internasjonale åpen kildekodefellesskapet til å utvikle en ny serie med applikasjoner til Hawking og andre ofre for ALS/MND. Prosjektet er døpt "The Hawking Communicator", og er nærmere presentert på nettstedet til firmaet Radiophony. Hvis du vil bli med på prosjektet, kan du følge en lenke fra dette nettstedet.

Applikasjonene skal i første omgang utvikles med tanke på PC-er under Windows, MacOS og Linux, og deretter tilpasses hånd-PC-er som Palm og Pocket PC. Modellen med åpen kildekode skal sikre Hawking og alle andre maksimal mulighet til å tilpasse applikasjonene til spesielle behov.

Hensikten med applikasjonene er å gi Hawking muligheten til å arbeide og kommunisere mye mer effektivt enn han gjør i dag, både når han skal snakke og når han skal bruke standard programvare som e-post, Mathematica og PCTex.

To grunnleggende funksjoner som den nye programvare skal sikre, er klipp-og-lim, samt angrefunksjon. Med den applikasjonen Hawking har i dag, kan han ikke slette forrige tegn i et ord, dersom han kommer i skade for å "trykke på feil tast".

En annen forbedring gjelder selve stemmen. Hawking har måttet snakke med amerikansk aksent i fjorten år. Nå skal han endelig få tilbake sitt britiske tonefall.

Ellers skal ordningen med ferdiglagrede ord og vendinger utvides drastisk, slik at Hawking skal kunne hente fram tidligere svar til stadig tilbakevendende spørsmål.

15 utviklere har gitt positive tilbakemeldinger til Mehta og Crishna. De har ikke vært fysisk samlet ennå, men samarbeider over nettet. Innen juni skal Hawking kunne presenteres med et første utkast.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.