RESULTATERFINANS

Sterk avslutning fra Tandberg Data

Tandberg la fredag frem et oppløftende resultat etter fjerde kvartal. Nå rettes fokus mot videre vekst gjennom partnerskap og egenproduksjon av suksessproduktene i DLT-serien.

Jørgen Christiansen
29. jan. 1999 - 11:20

I årets siste måneder omsatte Tandberg Data for 312,7 millioner kroner og leverte et driftsresultat på 11 millioner kroner. Til sammenlikning var omsetningen og driftsresultatet i fjerde kvartal 1997 henholdsvis 250,6 og 15,7 millioner kroner.

Driftsmarginen har det siste året falt fra 49 til 44,5 prosent.

I hele 1998 omsatte selskapet for 1.020 millioner kroner og leverte et driftsresultat på 1,6 millioner kroner. Til sammenlikning var omsetningen på 888,8 millioner kroner i 1997 og driftsresulatet var på 70,9 millioner kroner.

Ledelsen i Tandberg Data er ikke fornøyd med driftsresultatet, men sier det "ligger innenfor selskapets forventninger". Det svake driftsresultatet forklares med fortsatt høye omstillingskostnader, høye markedsføringskostnader og kostnader knyttet til forberedelse av produksjon av DLT-produkter.

Selskapets balanse er noe svekket gjennom et høyere varelager og høyere kundefordringer. Adm. dir. Erik Normann forklarer det økte varelageret med et høyere lager av råvarer knyttet til DLT-produkter. Lageret av ferdigvarer har gått noe ned, mens posten varer i arbeid er uforandret.

Erik Normann mener selskapet har være konservativt i sin vurdering av varelager og kundefordringer. I fjerde kvartal er også avsetningene til garantiforpliktelser og på mulig ukurans i varelageret økt. Det ligger returnerbare råvarer på lageret til en verdi av 15 millioner kroner, som nå er på vei tilbake til leverandørene.

Omtrent halvparten av selskapets omsetning går nå via OEM-partnere. Tandberg Data fortsetter arbeidet med å forenkle selskapets egen distribusjon slik at datterselskapene i Europa blir "salgssatellitter" med fellesfunksjoner lagt til Tandberg Data i Tyskland.

Selskapet så i fjerde kvartal en fortsatt økning i driftskostnadene. Erik Normann mener at toppen nå er nådd og at selskapet har kostnadene under kontroll.

Ved utgangen av 1998 hadde selskapet en kontantbeholdning på 443,8 millioner kroner og en egenkapitalandel på 79,5 prosent. Ledelsen vil fremdeles ikke si noe om hva de skal bruke kontantene til.

Under pressekonferansen varlset styreformann Einar J. Greve at selskapet ser etter en ny viseadministrerende direktør som skal ha ansvaret for strategiske partnere. Samtidig sa Greve seg meget godt fornøyd med Erik Normanns utøvelse av jobben som administrerende direktør i Hans Christian Qvists fravær.

Greve opplyste også om at Qvist er sykemeldt ytterligere en måned fra første februar. Dermed legger selskapet automatisk opp til spekulasjoner om hvorvidt den siste sykmeldingen kun skyldes at selskapet trenger en måned på å finne en ny direktør, eller om det kun er en utsettelse av Qvists tilbakekomst.

Under presentasjonen fremsto ledelsen og styreformannen med stor selvsikkerhet og den siste delen av presentasjonen var preget av en optimisme og tro på eget potensial som ligger nært opp til hva markedet opplevde på liknende presentasjoner frem til og med første kvartal 1998.

- We are back on the map, se Erik Normann til de lyttende journalister, eiere og analytikere.

Selskapets styre har revet opp den gamle opsjonsordningen for de ansatte og foreslått en ny ordning med en ramme på totalt en million aksjer, med strike 40 kroner og utstedelse i 1999 og 2000.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.