IT-POLITIKK

Sterk økning i IT-konkurser

56 prosent opp siste år. 163 IT-selskaper gikk konkurs.

IKT-Norge-leder Øyvind Husby mener innleiereglene gjør situasjonen vanskelig for IT-bedrifter.
IKT-Norge-leder Øyvind Husby mener innleiereglene gjør situasjonen vanskelig for IT-bedrifter. Foto: Håvard Fossen
Marius ValleMarius ValleJournalist
4. juni 2024 - 07:46

IT-bransjen har opplevd økning i antall konkurser. Det siste året steg antallet med nesten 56 prosent, skriver Dagens Næringsliv

I mai alene ble 14 IT-selskaper slått konkurs, og totalt det siste året har det vært 163 konkurser. IT-selskaper som tilbyr programmeringstjenester har hatt størst vekst i antall konkurser, med 66,7 prosent siste 12 måneder.

Det er betydelig høyere enn for andre bransjer, viser tall fra Brønnøysundsregistrene. Bygg og anlegg hadde til sammenligning 13,5 prosent økning i konkurser, og industri 21,6 prosent.

Peker på innleieregler

Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT Norge, sier til DN at innleiereglene skaper usikkerhet i IT-bransjen. 

– De nye reglene skaper usikkerhet om det er lov å bruke innleie av IT-konsulenter i prosjekter og rammer dermed mange enkeltmannsforetak hardt. Det er en av årsakene til at så mange enkeltmannsforetak går konkurs, sier han til avisen.

Lars Rinnan, tidligere styreleder i konkursrammede Amesto Nextbridge,  sier til DN at økte lønnskostnader uten tilsvarende økning i timepriser for IT-konsulenter legger ytterligere press på økonomien i selskapene.

Han påpeker at lønnsnivået i bransjen har steget betydelig, mens timeprisen på IT-konsulenter har forblitt nesten uendret.

Smartsky hadde tilholdssted i Tromsø. Daglig leder Thomas Dragseth sier til Digi at han gjorde alt i sin makt for at selskapet skulle overleve. Han har vært i kontakt med en rekke investorer for å få skyplattformen til å leve videre, uten hell.
Les også

Norsk skyselskap konkurs: – Det har vært et tøft marked

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.