Sterk vekst i ASP-markedet

Mange kunder er interessert i få driftet IT-systemene sine over Internett. Leverandørene forteller at salget av ASP-tjenester vokser sterkt. Telecomputing og Jan Eigil Rydningen leder fremdeles kappløpet.

All pratet om ASP og besparelsene kunder kan gjøre ved å få levert programvare over Internett har gitt resultater. ASP var kanskje den mest omtalte forkortelsen i databransjen tidligere i vinter og dette har fått en rekke kunder til å ringe de fem leverandørene som er i gang.

Foreløpig er kundetallene ikke all verden å skryte av, men salget vokser raskt. Det viser en ringerunde digi.no har gjennomført til de fem leverandørene som tilbyr Windows Office og annen programvare levert over Internett. Totalt har de tilsammen rundt 4500 brukere.

ASP-markedet spås en rosenrød fremtid, for datakundene har etter hvert oppdaget hvor dyrt og hvor rotete det er med store PC-nettverk der data og programvare ligger spredd på hundrevis av harddisker. Med lanseringen av Windows 2000 er det dessuten blitt enklere å leverer programvare over Internett.

Fremdeles er pioneren i bransjen, Telecomputing, trolig størst og selskapet oppgir at de har 150 kunder, noe konkurrentene tror betyr rundt 2000 sluttbrukere.
Windows Terminal Server 2.0:
Med bruk av Windows Terminal Server kan Windows, all programvare og data ligge på en fellesserver i stedet for spredd på mange PCer. Over en enkel telelinje får brukeren tilsendt bare skjermbilder og sender tilbake tasteklikk og musbevegelser. Med sentralisert oppgradering, backup og administrasjon reduseres IT-budsjettet med 25-50 prosent, lover leverandørene.

- Fra å være et ukjent begrep, har ASP blitt et hett tema i næringslivet. Vi hadde en veldig bra kundetilstrømning i første kvartal og er veldig godt fornøyd, sier administrerende direktør Jan Erik Larsen til digi.no.
Les om hvordan IT-bransjen kaster seg på ASP-toget:
Sun deler ut gratis "norsk" Office-kopi
Enitel og WM-data i ASP-samarbeid
Telenor står klar med ASP-tjeneste
Microsoft signerer avtaler med Telecomputing
Posten SDS kaster seg på ASP-toget
Adolfsen kjøper ASP-selskap
IT-gigantene lanserer programvare over Internett

Men Telenor Bedrifts Login haler raskt innpå. Etter lanseringen i januar, har telegiganten inngått avtaler som skaffer dem 1500 brukere.
- Det er særlig bedrifter med 25-30 ansatte som ringer, men vi har også inngått avtale med en stor kommune. Vi satser på å hjelpe kunder som ikke bare trenger Office, men som har eldre datasystemer de ikke ønsker å drifte selv, forteller Trond Kjos, ASP-sjef i Telenor Bedrift, til digi.no.

Han forteller at Telenor Bedrift arbeider med å lage skreddersydde IT-pakker med spesialprogramvare som legesentere, advokater og regnskapskontorer trenger. Disse løsningene skal lanseres i august.

Også Merkantildata har kommet i gang med ASP, men har bare fått to bedriftskunder, forteller Lars Bjønnes, sjef for Merkantildata Service til digi.no.

Intellinet er som konkurrentene svært fornøyde med salget av ASP-tjenester. Selskapet har fått 500 brukere så langt og sikter mot 3000 brukere i løpet av året.

Client Computing har foreløpig bare 300 brukere tilknyttet driftssentralen i Haugesund, men over sommeren kommer deres Oslo-sentral på lufta, noe som åpner et nytt marked for selskapet, mener administrerende direktør Jan Erik Lindbland

Lindbland forteller at Client Computing vil fokusere på kraftbransjen, offentlig sektor og handelsbedrifter fremover.

Les mer om:
;