Sterke ambisjoner for ny Transmeta-prosessor

Transmeta regner med å åpne nye markeder med sin første 90 nanometers prosessor.

På teknologisamlingen Fall Processor Forum til InStat/MDR i San Jose i California har Transmeta gitt flere detaljer om sin første 90 nanometers prosessor Efficeon TM8800. Prosessoren framstilles ved et anlegg til Fujitsu utenfor Tokyo, som skal være beredt på halvlederproduksjon helt ned til 40 nanometer.

TM8800 er andre generasjons Efficeon. Første generasjon, Efficeon TM8600, ble framstilt etter en 130 nanometers prosess. Miniatyriseringen har gitt store resultater i det som er Transmeta-prosessorenes styrke, lavt energiforbruk.

Klokkefrekvensen de kjøres i er avgjørende for Efficeon-prosessorenes energiforbruk. For å kjøre i 1 GHz krevde forrige generasjon 7 watt. Den nye TM8800 greier 1 GHz med et forbruk på bare 3 watt. Med 7 watt kommer den opp i 1,6 GHz. Deretter øker strømforbruket voldsomt, til 12 watt ved 1,8 GHz og en dobling derfra til 2 GHz.

TM8800 kan få unna opptil åtte interne instruksjoner per klokkeslag. Den har integrert grensesnitt mot DDR-400 minne og mot AGP-4X-grafikk. I Transmetas arkitektur er det HyperTransport som sørger for høyhastighetsforbindelsen mellom brikkene.

Tilpasningen til Microsoft Windows XP SP2 er helt à jour, blant annet med AntiVirusNX, et samspill mellom operativsystem og prosessor som verner mot at det kjøres kode i minneområder avsatt til data, og som følgelig bidrar til å beskytte PC-en mot ormer og virus som trenger gjennom sårbarheter av typen usikrede buffere. TM8800 har videre støtte til den siste multimedieutvidelsen av x86-instruksjonssettet, kjent som SSE-3. Det innebærer økt ytelse for blant annet videodekomprimering.

I Japan tilbyr Sharp to bærbare PC-er med 1,6 GHz-utgaven av TM8800 som er i en fase med «begrenset produksjon».

På forumet i San Jose har Transmeta demonstrert 2 GHz-utgaven.

Med én prosessor som spenner fra 1 GHz til 2 GHz, med energiforbruk fra 3 watt til 25 watt, er Transmeta posisjonert for å nå langt flere markeder enn dem de opprinnelig ble utviklet for: superlette bærbare og bladservere. Selskapet sier de nå sikter på standard bærbare, en ny kategori kjent som «ultra PC» eller UPC – fullverdige Windows-PC-er knapt større enn en PDA – skjerm-PC-er, klyngende arbeidsstasjoner og stue-PC-er.

Transmetas partner innen UPC-er, OQO – stiftet av noen av hjernene bak Apples Powerbook – har meldt at de vil lansere sin første modell i løpet av høsten (bildet). Innen klyngende arbeidsstasjoner vil en annen partner, Orion Multisystems, tilby en «personlig supermaskin» bygget rundt en klynge av opptil 96 TM8800-prosessorer.

For anvendelser innen stue-PC-er og bladservere, kan det være interessant å tilby 64 biters utgaver av Efficeon. På forumet bekreftet Transmeta at de har planer om en 64 biters utgave, uten å si nøyaktig når. Ifølge til referatet til CBROnline, vil tredje generasjons Efficeon starte på 90 nanometers prosess, og så realiseres i 65 nanometer. Så vil fjerde generasjon starte i 65 nanometer. Utenom 64 biters prosessering, vil de kommende Efficeon-prosessorene også gå dobbel så stor cache, tre ganger så rask minne, og fire ganger så høy fart på HyperTransport-koplingene.

    Les også:

;