Sterke anklager mot Kaspersky Lab

Beskyldes for å ha tette bånd med russiske spioner.

Sterke anklager mot Kaspersky Lab
Russiske Kaspersky Lab, som tilbyr IT-sikkerhetsløsninger over hele verden, anklages for å være nær knyttet til russiske etterretningsorganisasjoner. Bildet viser Eugene Kaspersky, gründer og leder for selskapet, under CeBIT 2014. Bilde: CeBIT

Det russiske IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab ble i går anklaget for å stå i ledtog med russiske sikkerhets- og etterretningstjenester. I en artikkel skriver Bloomberg at en rekke nåværende og tidligere ansatte i selskapet har fortalt at selskapet siden 2012 har erstattet store deler av ledelsen med personer som er nært tilknyttet FSB (Federalnaja sluzjba bezopasnosti), den russiske sikkerhetsmyndigheten som regnes som den viktigste etterfølgeren til blant annet KGB. Stillinger i toppledelsen av selskapet tilbys bare russere, ifølge kildene.

Badstuemøter med etterretningen

Kaspersky Lab ble grunnlagt av Eugene Kaspersky i 1997. Han ble i sin tid utdannet av ved en skole finansiert av KGB og det sovjetiske forsvarsdepartementet. Ifølge kildene pleier han fortsatt tett bånd med personer i etterretningstjenestene. Det nevnes spesielt hans ukentlige banya-sammenkomster (badstue) med en gruppe på fem til ti personer.

Ifølge Bloomberg sier kildene at det er selskapets sjefadvokat, Igor Chekunov, som er hovedkontakten mellom selskapet og den russiske regjeringen.

Bare om Vesten

Noe som underbygger påstandene, er mens Kaspersky Lab jevnlig kommer med avsløringer om IT-spionasje som trolig vestlige myndigheter står bak, har selskapet i ingen eller liten grad avslørt hva russiske myndigheter driver med.

Nå skriver Bloomberg riktignok at Kaspersky Lab på ingen måte er alene om ikke å avsløre stort hva som skjer på hjemmebanen. Amerikanske FireEye skal fra omtrent starten av hatt nær kontakt med CIA, som også har investert i selskapet. Dette selskapet har avslørt kinesiske og russiske angrep, men har ifølge Bloomberg ikke kommet med noen større rapport om amerikansk spionasje.

Les også: Nei til utenlandsk antivirus

Benekter

Overfor The Register avvises påstandene om FSB-tilknytningen av representanter for Kaspersky Lab. I en uttalelse sier selskapet at det samarbeider med justismyndigheter over hele verden, så lenge forespørslene er lovlige i henhold til både lokale og internasjonale lover.

Om de ukentlige badstuemøtene med representanter for etterretningstjenestene, sier selskapet at dette er falske påstander.

– Eugene Kaspersky har aldri hatt etterretningsrepresentanter i banya. Eller, i hvert fall, har han ikke visst om at de har vært der. Mange andre mennesker, inkludert Kaspesky Lab-ansatte fra andre land, har vært eller er regelmessig banya-deltakere.

Ømme tær?

Eugene Kaspersky har siden artikkelen ble utgitt kommet med flere twittermeldinger om artikkelen. Der mer enn antyder han årsaken til at det han kaller for en heksejakt, kommer nå, er at selskapet har kommet med svært mange avsløringer i det siste, ikke minst om Equation Group, en særdeles avansert hackergruppe som mange mener amerikanske NSA står bak.

Mer om Equation Group: Putter spionvare i harddiskens firmware