Sterke begrensninger på nettdonasjoner under årets TV-aksjon

For første gang kan nettbrukerne betale over Internett i en TV-aksjon. Men fortsatt bekymrer betalingssikkerheten. Dermed vil det heller ikke i år være mulig å betale med kredittkort over nettet. Det legges også en begrensning på 1.000 kroner oppad hvis man legger igjen bankkontonummeret sitt.

For første gang kan nettbrukerne betale over Internett i en TV-aksjon. Men fortsatt bekymrer betalingssikkerheten. Dermed vil det heller ikke i år være mulig å betale med kredittkort over nettet. Det legges også en begrensning på 1.000 kroner oppad hvis man legger igjen bankkontonummeret sitt.

Opprinnelig hadde IT-rådgiver Dennis Gundersen i webbyrået Mind Norge planlagt skytteltrafikk i taxi mellom Sparebanken NOR og stedet der donasjonene til årets TV-aksjon ble lagret på en webserver. Han skulle ta ut den krypterte informasjonen på disketter og frakte dem trygt til banken.

På den måten ville overførselen til banken kunne skje uten at de impliserte aktørene, som Sparebanken NOR, Bankenes Betalingssentral (BBS) og Amnesty International, ville bekymret seg nevneverdig for donasjonene via Internett.

- Nei, det eneste måtte være hvis disketten ble ranet fra meg i løpet av drosjeturen, sier Gundersen med et flir. En gjennomsnitts tyv ville uansett ikke kunne tyde de krypterte tegnene som ville vært lagret på disketten.

Det er den norske avleggeren av det svenske internettselskapet Mind Innovative som har fått hovedoppdraget med internettopplegget rundt årets innsamlingsaksjon som går til inntekt for Amnesty.

Også designbyrået Spiderfarm har vært inne i prosjektet, og konkurrenten Mogul har gjort en gratis innsats med oversikt over innsamlingen som ligger på webtjenesten til Sparebanken NOR (banken er kunde av Mogul og har vært "pengebingen" under alle de siste års innsamlinger på NRK). Dessuten fungerer EDB Fundator som den tekniske leverandøren i internettopplegget.

Det er på Amnesty Internationals websted hvor det er mulig for nettbrukerne å legge inn sine donasjoner i årets TV-aksjon som overføres på NRK1.

Her kan du donere opp til 1.000 kroner: Amnesty International Norge


- Nå har vi bestemt oss for ikke å frakte donasjonene i porsjoner til banken under innsamlingsdagen likevel. Vi skal overføre bankkontonumrene og all den andre informasjonen i etterkant, det vil si på mandag eller tirsdag til uken, sier Gundersen og understreker at det manuelle opplegget først og fremst kom i stand fordi Mind Norge hadde liten tid på å få i stand et rent online-opplegg.

- Dette blir ikke så effektivt som det ellers kunne blitt. Det er ikke akkurat den optimale betalingen over nettet. Men får vi sjansen til TV-aksjonen en gang til, vil det nok bli annerledes, sier han.

Minds inntekter på prosjektet blir en provisjonsandel av det som kommer inn over nett.

For to år siden, under TV-aksjonen "Krafttak mot Kreft", satte webbyrået Digital Hverdag (i dag New Media Science) opp et websted i løpet av én kveld. I løpet av tre dager var det kommet inn i underkant av 10.000 kroner. Men den gang kunne man bare forplikte seg for et bestemt beløp på nettet med navn og adresse. Man fikk en giro tilsendt i posten, og nettbrukerne betalte dermed på tradisjonell måte.

Les om 1997-aksjonen her: Fanget 10.000 kroner i nettet


I år blir første gang hvor man forsøker å få nettbrukerne til å donere penger direkte over nett. Men det innebærer altså en del begrensninger.

- Vi har fått beskjed fra Sparebanken NOR om at det er en grense oppad på 1.000 kroner. Det er bankene som tar risikoen hvis det skjer noe kluss i betalingen, sier Minds IT-rådgiver.

Samtidig beveger budene på nettauksjonene på både SOL og Online Club (OLC) seg i helt andre sfærer. En skulptur av kunstneren Nicolaus Widerberg har fått et bud på 130.000 i skrivende stund, mens et Philips-TV på SOL foreløpig går for 20.000 kroner. På SOLs auksjon kan du dessuten bare betale med kredittkort.

Her finner du både SOLs og OLCs nettauksjoner: Amnesty - TV- og netta(u)ksjon


Dataene som nettbrukerne gir fra seg på Amnesty-hjemmesidene, blir sendt videre til Bankenes Betalingssentral som verifiserer overføringen fra bankkontoene. På grunn av at BBS er involvert, vil det dermed være mulig for alle nordmenn med nett-tilknytning og nasjonale bankkontoer å donere penger online; man trenger altså ikke være knyttet til én spesiell bank.

Er det noen internettbrukere som føler trang til å klage på fratrekket på bankkontoen, vil pengene bli returnert. Dette skal være en ekstra sikkerhet for at ingen skal føle seg lurt hvis det oppstår komplikasjoner.

- Hvorfor har dere ikke laget et opplegg for kredittkort i tillegg?

- Vi har diskutert det alternativet, men kommet fram til at det blir for begrenset. Det er ikke alle som har kredittkort. Dessuten er det mange med kredittkort som uansett vegrer seg for å benytte det via nettet. De foretrekker å betale på den gammeldagse måten, sier Gundersen.

Men det er ikke bare betaling som er mulig å gjøre på hjemmesidene til Amnesty. Siden torsdag har man kunnet prate over nettet med NHO-direktør Kristin Clemet, politimester Ingelin Killengren og vokalist Morten Harket. På selve innsamlingsdagen søndag er det utviklings- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson som skal i ilden fra 17:30 til 18:30.

Det er plass til 2.000 samtidige brukere på chat-tjenesten.

PR-ansvarlig Antoni Pisani hos Mind Norge forteller at Amnesty i lengre tid var på jakt etter internasjonale stjerner til nettpraten. En stund var George fra situasjonskomedien Seinfeld aktuell. Dessuten figurerte utenriksminister Knut Vollebæk og Thorvald Stoltenberg også på en tidligere oversikt.

- Nettstedet er ment å være et supplement for TV-titterne hvis bøssebærerne ikke dukker opp. Dessuten kan det jo hende at det er en del som ikke ser på aksjonen på TV, sier Pisani til digi.no som ser på dette oppdraget som en måte for ferske Mind å slå seg inn på det norske internettmarkedet.

Til toppen