BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sterke reaksjoner mot Explorer 4.0

De ivrigste surferne har brukt den kommersielle utgaven av Microsofts nye nettleser i snart én uke. Flere nyhetsgrupper renner over av forespørsler om hjelp til å rette opp mange uforutsette problemer. En utvikler med 20 års erfaring sier til digi.no at han aldri har opplevd verre.

7. okt. 1997 - 16:00

Foreløpig synes det ikke å være noen spesiell systematikk over feilene ved Internet Explorer 4.0 (IE4). Noen brukere gir opp allerede under installasjonen, andre opplever ingen problemer. Noen overmanner startvanskene og får nettleseren til å virke fullt ut tilfredsstillende. Andre beretter om tidsødende mareritt med kronglete av- og ominstalleringer før ting faller på plass. Noen opplever igjen en strømlinjet installasjon, bare for å konstatere at brukergrensesnittet er ødelagt og mange andre programmer begynner å krasje.

Maskinen til Johan Wilhelm Klüwer ved Universitetet i Oslo kjører Windows NT og er systemmessig godt utrustet, blant annet med 96 MB minne. Han arbeider til daglig som bruker og utvikler for Windows og Internett, og har 20 års erfaring med data.

- IE 4.0 har gjort mitt velfungerende system så ustabilt at det er en spøk, forteller Klüwer. - Filbehandleren NT Explorer, kanskje det programmet man bruker mest av alle programmer overhodet, krasjer med få minutters mellomrom. Access 97 funker også bare et kvarter før det går og gjemmer seg. Jeg har tilsvarende problemer med Word.

Klüwer sier han nå har avinstallert IE4, men fortsatt ikke er helt sikker på at alt fungerer skikkelig igjen, blant annet fordi programhåndtereren er preget av tre ulike fonter mot før bare én. Dessuten har han måttet reinstallere IE3 siden installasjonen av IE4 utryddet IE3.

Klüwer antyder at definisjonen av begrepet "virus" kanskje bør få et nytt innhold i og med IE4. Andre i nyhetsgrupper som microsoft.public.internetexplorer og comp.infosystems.www.browsers.ms-windows peker på at programmet fortsatt må betraktes som en beta-utgave og at Microsoft gir dårlig kvalitet når selskapet ikke tar seg betalt.

Andre erfaringer fra innlegg på nyhetgrupper og ulike debattfora på nettet:

  • "Da jeg prøvde å avinstallere den nye IE4 måtte jeg reinstallere hele harddisken... Jeg ville kvitte meg med denne nettleseren fordi det ødela mitt normale brukergrensesnitt [skreddersydd med Norton og andre verktøy]."
  • "Etter installasjon av IE4 får jeg feilmeldinger når jeg avslutter Outlook fra Office 97."
  • "Jeg hadde store problemer etter installasjonen av IE4 (video, systemkrasj osv). Så kom jeg på at jeg hadde glemt å legge inn oppdateringen av Kernel32.dll. Jeg fjernet IE4 og installerte denne oppdateringen før jeg la inn IE4 på nytt. Nå har jeg brukt systemet i 10 timer uten ytterligere problemer."
  • "Når IE4 krasjer, og tro meg, det gjør den, drar den med seg Windows Explorer [altså Utforsker]. Ofte betyr det at du må ta omstart for å få igjen startmenyen. Fordelen med Netscape er at når den krasjer er det bare å avslutte programmet og starte det på nytt."
  • "Jeg installerte standardutgaven av IE4 og valgte å ta med de aktive desktop-komponentene. Siden har ikke systemet fungert korrekt. Norton Navigator og First Aid 95-komponenter som Windows Guardian og Crash Protector er fjernet fra startsøylen. Andre programmer lar seg ikke starte. Jeg har tatt flere omstart, og kommer til å bruke kvelden til å avinstallere hele IE4."

Et problem som går igjen, er at IE4 må installeres på samme disk som Windows, selv når denne er full og det er masse plass på andre disker. IE4 krever rundt 75 ledige MB. Et annet er at avinstalleringsprosedyren - som ikke alle får til å virke korrekt - etterlater seg flere titalls filer En som forsvarte Microsoft visste årsaken: Det gjør det enklere å reinstallere IE4 når man siden kommer på bedre tanker.

I forbindelse med lanseringen av IE4 forrige uke, lot ZDNet fem ulike brukere installere programvaren og skrive om sine erfaringer. Alle berettet om vanskelig installasjon, men konkluderte med at programmet er meget bra. Kritikken gikk på manglende systemstabilitet, merforbruk av minne, skriptfeil i push-teknologien, problemer knyttet til bruken av Outlook Express som Exchange-klient og integreringen av IE4 i Windows-miljøet. Outlook Express som kombinerer e-post og nyhetsgrupper, fikk jevnt over bra kritikk.

I tilknytning til en direkte sammenlikning mellom IE4 og Netscape, konkluderte ZDNet med at IE4 er en bedre nettleser enn Communicator 4. Konklusjonen ble lagt ut til avstemming blant leserne. 56 prosent har hittil sagt seg uenige, 44 prosent mener ZDNet har rett.

I en annen leserhenvendelse stiller ZDNet spørsmålet: "Er IE4 nettleseren som gjør slutt på alle nettlesere, eller er den bare enda et oppblåst sprenglegeme?" Nærmere 13.000 har besvart spørsmålet hittil, og for hver som støtter IE4 er det to som vender tommelen ned.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.