Sterkt kvartal for Apple

iPhone og Mac gjør det skarpt. iPad-salget stuper.

Sterkt kvartal for Apple
Apple-sjef Tim Cook på besøk i Kina i januar i år, et marked der selskapet gjør det stadig bedre. Bilde: action press/All Over Press

Apples inntekter er opp 6 prosent til 37,4 milliarder dollar i siste kvartal. Det viser tallene som ble presentert i går kveld norsk tid.

I hovedsak skyldes det meget sterk vekst i Kina, opp nær 28 prosent.

Kina står nå alene for 16 prosent av omsetningen til Apple. (Europa 22 prosent, Japan 7 prosent, Amerika 39 prosent). I fjor på sammen tid var fordelingen: Kina 13 prosent, Europa 22 prosent, Japan 7 prosent, Amerika 41 prosent

– Det er omsetningsrekord i juni-kvartalet, noe som skyldes sterkt salg av iPhone og Mac og fortsatt vekst i inntektene fra Apples økosystem, sier toppsjef Tim Cook i en kommentar til tallene.

I kjent stil sparer han ikke på superlativene når han lokker med ”nye produkter og tjenester” som ”de knapt kan vente med å lansere” en gang senere i år, selvsagt uten å avsløre mer.

La oss se på utviklingen fordelt på de ulike produktene Apple solgte i kvartalet.

Mens konkurrent Samsung opplever svikt i salget av smartmobiler går det meget bedre for Apple, til tross for at de ikke har lansert nye modeller siden i fjor høst.

Det ble levert 35,2 millioner iPhone i kvartalet, opp fra 31,2 millioner samme tid i fjor. Det er en økning på 12,7 prosent. iPhone står nå alene for 53 prosent av Apples omsetning, to prosentpoeng mer enn før.

Trenden med færre solgte nettbrett fortsetter. I fjor på samme tid var første gang Apple opplevde svikt i iPad-salget siden produktet så dagens lys i 2010.

Totalt ble det solgt 13,28 millioner iPadder. Det er 1,34 millioner færre eller en reduksjon på 9,17 prosent sammenlignet med juni-kvartalet i fjor. iPad står for 16 prosent av Apples omsetning, som er to prosentpoeng mindre enn før.

Mobiltelefon er følgelig nå enda viktigere for Apples inntekter enn tidligere, mens nettbrett-trenden går motsatt vei.

Mac holder koken. I enheter økte salget fra 3,75 millioner til 4,4 millioner. Omsetningen er opp 13,2 prosent til 5,5 milliarder dollar eller 15 prosent av Apples total. Siden i fjor har Apple lansert en helt ny kruttønne av en proffmaskin (Mac Pro) som trolig har spilt en rolle her.

I regnskapet har Apple også en samlepost for iTunes, programvare og tjenester. Her inngår alt fra apper til digitale bøker og musikkspor, også lagringsplass, uten at det skilles nærmere mellom de ulike områdene av innhold. Posten har økt omsetningen fra 3,99 til 4,49 milliarder dollar.

Samlet kunne IT-giganten fra Cupertino i California notere seg for et overskudd siste kvartal på 7,7 milliarder dollar. Det er opp 11,6 prosent mot samme periode i fjor.

Samtidig har de klart å løfte bruttomarginen fra 36,9 til nå 39,4 prosent.

80 millioner nye iPhone

Ryktemøllen om Apples kommende produktlansering spinner vilt for tiden, og det er nærmest opplest og vedtatt at selskapet skal introdusere iPhone i to forskjellige utgaver, begge med vesentlig større skjerm enn tidligere. Mer i tråd med det konkurrentene for lengst har oppdaget at kundene foretrekker.

Ifølge Wall Street Journal (betalingsmur) har selskapet bestilt mellom 70 og 80 millioner enheter fra fabrikk og underleverandører. Disse omfatter modeller med både 4,7 tommers og 5,5 tommers skjerm levert før utgangen av året, angivelig.

Både i størrelse på displayet og omfanget av ordren er vesentlig økt, ettersom Apple i fjor på samme tid bestilte 50-60 millioner av iPhone 5s og 5c, som har 4 tommers skjerm, påpeker storavisen.

Videre påstås det at de asiatiske underleverandørene Foxconn og Pegatron starter masseproduksjon av nye iPhone neste måned. Apple har for vane å lansere ny iPhone i september måned, og det antas å være tilfelle også i år, selv om flere kilder har hevdet at den største utgaven (5,5-tommeren) kan bli noe forsinket.

    Les også:

Les mer om: