FORBRUKERTEKNOLOGI

Steve Jobs-bok før jul

Biografien om Apple-gründeren «brutalt ærlig», ifølge forlaget.

16. aug. 2011 - 11:20

Boken om Steve Jobs skulle opprinnelig utkomme i mars neste år, og har allerede rukket å bli en bestselger hos Amazon.

Nå har forlaget valgt å fremskynde utgivelsen med noen måneder. Ifølge en oppføring hos bokkjeden Barnes & Noble blir den utgitt 21. november.

Det knytter seg stor spenning til utgivelsen, først og fremst fordi dette blir den første autoriserte biografien om Apple-gründeren.

Verket er ført i pennen av den anerkjente forfatteren Walter Isaacson, som baserer seg på mer enn 40 intervjuer med Jobs over en toårs-periode.

Isaacson, som også har skrevet biografier om historisk kjente personer som Albert Einstein, Benjamin Franklin og Henry Kissinger, skal også har intervjuet minst hundre personer med nær kjennskap til hovedpersonen: Familiemedlemmer, gamle kjærester, venner, fiender, konkurrenter og kolleger.

- Selv om Steve Jobs har samarbeidet om denne boken har han ikke bedt om å kontrollere hva som skrives, og han har heller ikke bedt om å få lese manuset før utgivelsen, heter det i forhåndsomtalen.

- Brutalt ærlig

Ifølge forlaget skal ikke Jobs ha lagt noen føringer på innholdet i boken. Tvert imot skal han ha oppfordret personer han kjenner om å være ærlige og si akkurat hva de mener.

Det tegnes et bilde av en Jobs som prater helt åpent, tidvis «brutalt ærlig», om både menneskene rundt ham – og de han har konkurrert med.

Steve Jobs blir i bokbeskrivelsen sitert på at han har gjort mye han ikke er stolt av, blant annet hvordan han håndterte situasjonen da han som 23-åring gjorde kjæresten sin gravid.

Et annet tema blir hans mye omtalte lederstil. Jobs er kjent som en karismatisk, men oppfarende og nærmest paranoid sjef og kontrollfrik. Som det fremgår av boka:

«Folkene rundt ham kunne bli både rasende og fortvilte av demonene som red ham. Steve Jobs har ikke vært noe forbilde, verken som leder eller menneske.»

I boken slås det likevel fast at personligheten hans og Apple produkter er like knyttet sammen som selskapets maskinvare og programvare bruker å være, som ledd i et integrert system.

Det fristes med at historien om Jobs både er lærerik og fylt med advarsler.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.