Steve Jobs casher inn på iPod-suksess

Bare hvis selskapet går bra, burde sjefen tjene godt, men ofte er det omvendt.

IT-bransjen dominerer rangeringen bladet Forbes har gjort over hvilke amerikanske ledere som tjente mest penger i fjor.

På topp troner Jobs med en samlet kompensasjon fra aksjer og bonuser på hele 3,85 milliarder kroner. Dette skjer til tross for at selve lønnen til Jobs bare er på 1 dollar. Alt kommer dog ikke fra Apple, Steve Jobs solgte i fjor Pixar til Disney.

Listen viser utbetalte gevinster og reflekterer dermed ikke for eksempel Google-gründernes enorme aksjeformuer.

På tredjeplass på listen kommer internett-gründer Barry Diller med 1,7 milliarder kroner.

Ideelt sett vil nok mange mene at lønn skal ha sammenheng med hvordan selskapet gjør det, men slik er det slettes ikke. For så kommer det flere toppsjefer som de siste årene har slitt og selskapene deres har tapt viktige markedsandeler.

På femteplass kommer Yahoo-sjef Terry Semel med litt over en milliard kroner, til tross for at Yahoo taper kampen mot Google.

Dell har slitt tungt og tapt markedsandeler til HP, men Michael Dell ligger likevel på sjetteplass over USAs best betalte toppsjefer og fikk med seg 913 millioner kroner hjem i fjor.

Oracle-sjef Larry Ellison kunne sette 430 millioner kroner i banken i fjor, og det samme fikk Cisco-sjef John Chambers, men mange andre leder tjente ikke så mye: IBM-sjef Sam Palmisano møtte nøye seg med 106 millioner kroner og Microsoft-sjef Steve Ballmer tok ikke ut mer enn litt under seks millioner kroner, men han sitter på milliardverdier i aksjer.

Her kan du velge bransje og se på Forbes-listene.

Les mer om:
;