RESULTATERFINANS

Steve Jobs er død

- Apple har mistet et visjonært geni.

Holdt på til det siste: Steve Jobs  har vært alvorlig kreftsyk i lengre tid. I sommer valgte en skrøpelig Jobs likevel å holde produktlansering for å vise frem sin nye nettskytjeneste iCloud fra scenen (bildet).
Holdt på til det siste: Steve Jobs har vært alvorlig kreftsyk i lengre tid. I sommer valgte en skrøpelig Jobs likevel å holde produktlansering for å vise frem sin nye nettskytjeneste iCloud fra scenen (bildet). Bilde: Reuters/BECK DIEFENBACH
6. okt. 2011 - 06:23

En av verdens mest innflytelsesrike næringslivsledere, Apples tidligere toppsjef Steve Jobs, døde onsdag.

Jobs var en av selskapets grunnleggere og toppsjef i perioden da Apple lanserte banebrytende produkter som iPod og iPhone.

I en årrekke kjempet Jobs mot en sjelden kreftsykdom, og han hadde også andre helseproblemer. Han ble 56 år gammel.

- Apple har mistet et visjonært geni, og verden har mistet et utrolig menneske, sier Tim Cook, som overtok stillingen som IT-gigantens toppsjef i august i år.

Han mener Apple ikke kunne ha vært bygget opp av andre enn Steve Jobs og sier Jobs' ånd for alltid vil være selskapets grunnmur.

Jobs var rammet av en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen, og han ble operert første gang i 2004. Jobs' familie sier i en uttalelse at han døde fredelig, omgitt av familiemedlemmer.

Selv om Jobs ble nødt til å gi seg som toppsjef, beholdt han stillingen som styreformann fram til sin død.

Få mennesker har hatt så stor innvirkning på folks teknologiske hverdag de siste årene som Apple-grunnleggeren Steve Jobs.

Mannen som blant annet ga oss iPod, iPhone og sist ut, iPad, døde onsdag, 56 år gammel. Han kjempet mot en sjelden kreftsykdom og hadde også andre helseproblemer.

Mac-tilhengere har i årevis trykket Jobs til sitt bryst. Men selv svorne Mac-hatere har de siste årene latt seg begeistre av smarte iPhone og den brukervennlige «padda».

Adoptert

Steven Paul Jobs ble født i San Francisco i 1955. Faren var syrer, mens moren var fra USA. Foreldrene var unge studenter da Steven ble født, og han ble adoptert bort kun noen måneder gammel.

Han vokste opp hos sine adoptivforeldre i byen Mountain View i California. Som tenåring fikk han seg kvelds- og sommerjobb i en Hewlett-Packard-filial i Pao Alto. Der møtte han dataprogrammereren Steve Wozniak, som han senere grunnla Apple med.

Etter videregående dro den da 17 år gamle Jobs til Portland i delstaten Oregon, hvor han studerte på Reed College. Selv om han droppet ut av studiene etter bare ett semester, fortsatte han å følge enkelte forelesninger. Han sov på gulvet hos venner og livnærte seg med å pante tomflasker.

Etter to år i Portland dro Jobs tilbake til California i 1974. Han var svært interessert i data, og sammen med gamlekompisen Wozniak vanket han i en dataklubb. Etter hvert fikk han seg jobb som tekniker hos videospillprodusenten Atari.

Apple

I 1976, i en alder av 21 år, grunnla Jobs selskapet Apple sammen med Wozniak og Ronald Wayne. Selskapet produserte både datamaskiner og programvare, men slet med å hevde seg mot konkurrentene IBM og Microsoft.

I 1984 ble den første Macintosh-en lansert. Den ble godt mottatt, men solgte dårlig på grunn av høy pris. Apples økonomiske situasjon ble ikke bedre.

Utad framsto Steve Jobs som en karismatisk og driftig leder, men blant flere av sine ansatte ble han sett på som en egenrådig, eksentrisk og vanskelig sjef. Han hadde også store samarbeidsproblemer med styreleder John Scully, og i 1985 forlot Jobs Apple og dannet selskapet NeXT Inc.

Suksessmaskin

Ett år senere kjøpte han seg inn i animasjonsfilmselskapet Pixar, der han satt på 50,1 prosent av aksjene inntil Disney kjøpte opp selskapet i 2006.

I 1996 kjøpte Apple NeXT Inc., og Steve Jobs var dermed tilbake i selskapet han hadde grunnlagt 20 år tidligere. I løpet av det neste tiåret forvandlet Jobs Apple til en suksessmaskin. Med økt satsing på design og brukervennlighet kapret han sakte, men sikkert nye markedsandeler fra konkurrentene.

Og med nyvinninger som iPhone og iPad tronet Jobs de siste årene helt på IT-toppen. Apple er i dag et av verdens største børsnoterte selskaper.

Steve Jobs var også en familiemann. I 1991 giftet han seg med Laurene Powell, og sammen fikk de sønnene Reed og døtrene Eirin og Eve. Jobs hadde også datteren Lisa, født i 1978, fra et tidligere forhold. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.