FORBRUKERTEKNOLOGI

Steve Jobs lanserte Apples iPhone-mobil

Apple-sjef Steve Jobs avduket en mobil med mange nyheter - iPhone har blant annet ikke tastatur.

9. jan. 2007 - 18:34

Forventningene var store i forkant av talen til Steve Jobs under MacWorld Expo 2007, som arrangeres i San Francisco denne uken. Som vanlig har Apple selv bidratt i stor grad til forventningene, ved blant annet love på selskapets nettsted at de 30 årene som har gått siden selskap lanserte dets første datamaskin, Apple II, bare er begynnelsen:

Det første produktet Jobs har lansert i dag, er Apple TV, tidligere kjent som iTV. Den ble allerede introdusert av Apple i fjor høst, og ifølge rapportene fra MacWorld skal det være navnet som er den største overraskelsen. Apple TV er boks med Intel-prosessor som kan kobles til HDTV-apparet med oppløsning på inntil 1080i. Den kan streame innhold fra opptil fem datamaskiner og er utstyrt med blant annet Ethernet- og WLAN-forbindelse, samt kontakter for HDMI, komponent og optisk. Den vil leveres med 40 GB harddisk. Enheten støtter film, bilder og lyd. Apple TV skal komme på markedet i februar. Prisen er 2590 kroner i Norge.

Jobs lovet først tre revolusjonerende lanseringer i dag - en widescreen iPod med touch-kontroller, en ny mobiltelefon og en Internett-basert kommunikasjons-enhet. Men det viste seg etter hvert å være ett produkt som inkluderer alle disse funksjonalitetene.

Enheten skal stort sett bestå av én eneste stor skjerm, uten noe tastatur. Men brukerne skal heller ikke måtte bruke noen stylus eller penn for å bruke enheten, som faktisk heter iPhone, til tross for at Cisco eier det navnet og datterselskapet Linksys selger IP-telefoner som heter iPhone.

Apples iPhone skal ha Mac OS X som operativsystem og et brukergrensesnitt Apple har brukt flere år på å utvikle. Brukergrensesnittet skal ignorere utilsiktede fingertrykk og støtter "gestures" med flere fingre. Den kan synkroniseres ved hjelp av iTunes-programvaren. Skal kjøre fullverdige desktop-applikasjoner.

Skjermen er på 3,5 tommer og har en svært høy punkttetthet, 160 ppt. Tykkelsen oppgis til 11,6 mm. 3,5 mm jack-utgang for hodetelefon, høyttaler, mikrofoninngang og samme grensesnitt som iPod.

Enheten levers med 2 megapiksels kamera og tre sensorer:

- den vet om den er i landskaps- eller portrettmodus

- den sparer strøm ved å registrere lyset i omgivelsene

- den skrur av skjermen når den holdes opp mot brukerens øre.

iPhone støtter quadband GMS og Edge. Den har også støtte for WLAN og Bluetooth. Den har også en visuell voicemail-funksjon som gjør at brukeren kan velge å lytte til meldingene i den rekkefølgen han eller hun ønsker.

Jobs lover at tastaturet på skjermen, som er av QWERTY-typen, skal være enkelt og raskt å skrive med.

iPhone har støtte for Internett-funksjonalitet som HTML-epost via IMAP og POP3. Dessuten push-basert e-post fra Yahoo, noe som følger med mobilen. Dessuten støtte for Microsoft Exchange og Mac Mail. Den benytter Safari som nettleser og støtter blant annet Google Maps. Nettleseren kan zoome inn og ut på vanlige nettsteder - trolig ganske likt det som støttes av blant annet Opera. iPhone støtter også widgets.

Klikk her for å se flere bilder av iPhone.

En demonstrasjon av multitaskingen til iPhone viser at mens brukeren prater på telefonen, kan vedkommende også blant annet sende e-post.

(Samtidig som lanseringen pågår, kommer det meldinger om at Apples aksjekurs har steget med 8 prosent, mens aksjekursen til Palm og Blackberry-selskapet Research In Motion (RIM) faller noe).

iPhone skal kunne brukes kontinuerlig i fem timer til å prate i telefonen, se på video eller å bruke nettleseren, før batteriet må lades. Den skal kunne spille av 16 timer med musikk før batteriet er tomt.

iPhone vil koste 499 dollar med 4 GB lagringsplass, og hundre dollar mer med 8 GB lagringsplass.

Det vil drøye noe før iPhone kommer på markedet. I USA vil den tilbys først i juni, blant annet i samarbeid med mobilselskapet Cingular. Den er ennå ikke godkjent av amerikanske telemyndigheter. Til Europa kommer den i fjerde kvartal, mens Asia må vente til 2008.

Apple sikter mot å levere ti millioner mobiltelefoner i 2008, noe som skal være 1 prosent av markedet.

Siden Apple leverer mye annet enn bare datamaskiner, annonserte Jobs også at selskapet fra og med i dag har skiftet navn til Apple Inc i stedet for Apple Computer Inc.

Og med det var Steve Jobs ferdig med dagens lanseringer, uten å komme med de store overraskelsene, siden både Apple TV og mobiltelefonen var ventet. At navnet ble iPhone, anser vi som litt merkelig, men det kommer nok en forklaring på dette senere.

Kilder: Apple, Engadget, Mac Daily News.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.