Steve Jobs operert for sjelden kreft

Apple-investorer holder trolig pusten - Herr Apple, Steve Jobs, er operert for en sjelden form for kreft.

Apple-investorer holder trolig pusten - Herr Apple, Steve Jobs, er operert for en sjelden form for kreft.

Mange IT-selskaper er fremdeles svært unge og drives fremdeles av sine gründere. Gründere som eiere store deler av selskaper og opprettholder et høyt trykk er mye av oppskriften til suksessene i selskaper som Microsoft, Dell, Oracle og Apple til ekstermt handledyktige.

Svakheten ved slike modeller er at man er tungt avhenging av nettopp gründeren. Et dødsfall vil ramme selskapet tungt, både i den daglige driften og ikke minst børsmessig.

Det er derfor dårlige nyheter når Apple i går offentliggjorde at med-gründer, daglig leder og kreativ motor Steve Jobs (49) er operert for en sjelden form for kreft i bukspyttkjertelen.

Jobs er allerede operert og legene betegner operasjonen som en suksess.

Jobs har selv sendt ut en epost til alle ansatte i Apple fra sykehus-sengen om at alt er bra, men han vil ikke være tilbake på jobb før i september.

Kreftformen Jobs har kalles "islet cell neuroendocrine"-svulst og skal la seg kurere ved kirurgi. Dette er svært gode nyheter - den vanlige formen for bukspyttkjertel-kreft (adenocarcinoma) kan ikke kureres og pasientene dør innen et år etter diagnose.

Jobs skal ikke trenge cellekur eller strålebehandling, men i sin epost sier Jobs ikke noe om sjansen for at kreften kan dukke opp igjen.

Bukspyttkjertelen produserer bukspytt som spalter næringsemnene i føden vi inntar slik at de kan tas opp i tynntarmen.

Om ikke annet vil Apple-brukere, ansatte og investorer i selskapet få seg en kraftig påminnelse om hvor sårbart et så gründer-drevet selskap som Apple er. Jobs overtok selskapet på 90-tallet etter å ha vært ute i noe år og snudde selskapet tilbake på offensiven. Jobs regnes som drivkraften bak suksesser som iMac, musikkspilleren iPod, musikkbutikken iTunes.

Jobs er også hovedeier og gründer av Pixar, filmanimasjonsselskapets som de siste årene har produsert en rekke suksesser som Oppdrag Nemo og Istid.

Til toppen