Steve Jobs sjukmeldt

Apple-sjefen sier helseproblemene er «mer komplekse» enn han var klar over for en uke siden.

Steve Jobs sjukmeldt

Apple-sjefen sier helseproblemene er «mer komplekse» enn han var klar over for en uke siden.

Apple offentliggjorde i går en melding som toppsjef Steve Jobs har sendt til alle selskapets ansatte. Her opplyser Jobs at han er sjukmeldt fram til sommeren.

Han skriver at han den siste uken er blitt klar over at hans helseproblemer er «mer komplekse» enn han var klar over for en uke siden.

Han legger til at «nysgjerrigheten rundt min personlige helse fortsetter å virke distraherende, ikke bare for meg og min familie, men også for alle andre i Apple.»

– For å gjøre det mulig for meg å tre ut av rampelyset og fokusere på min helse, og for at alle i Apple skal kunne fokusere på å levere ekstraordinære produkter, har jeg bestemt meg for å sjukmelde meg til utgangen av juni, heter det videre.

Den som nå er ansvarlig for Apples daglige ledelse, er Tim Cook, som tok på seg dette ansvaret i 2004 da Jobs ble operert for kreft på bukspyttkjertelen. Jobs skriver at han undersjukmeldingen fortsatt vil ta del i strategiske avgjørelser, og at styret er innforstått med denne ordningen.

Opplysningene i meldingen stiller spørsmålstegn ved noen av påstandene i Jobs’ melding «Apple-fellesskapet» 5. januar i år, der han fortalte om diagnosen «hormonell ubalanse», at han hadde problemer med å ta til seg proteiner og at det var årsaken til at han hadde gått så kraftig ned i vekt. Han forklarte da at «botemiddelet for dette ernæringsproblemet er forholdsvis enkelt og endeframt», men at han ikke kunne vente å ta igjen de tapte kiloene før mot slutten av våren.

Apple-aksjen falt 2,38 dollar under normal handel i går, og ytterligere 6 dollar etter at Jobs’ brev ble kjent, til 79,33 dollar. Analytiker Charlie Wolf i Needham & Co sier til Wall Street Journal at usikkerhet rundt Jobs’ helsetilstand kan få aksjen til å falle enda 10 til 15 prosent. Wolf legger til at dersom Jobs hadde vært døende, ville han trukket seg helt fra jobben som Apple-sjef.

Tim Cook er blitt kalt "geniet bak Steve".
Tim Cook er blitt kalt "geniet bak Steve".

Tim Cook som tar over som daglig leder, har vært nummer to i Apple-hierarkiet i mange år. Han var blant dem Jobs ansatte i 1998 da Jobs gjorde comeback og begynte å gjenreise selskapet. Cook kom fra Compaq, og har også erfaring fra 12 år i IBM. Han har tittelen «Chief Operating Officer» og ansvar for globalt salg, global drift, forsyningskjeden. Han har også det øverste ansvaret for Apples Macintosh-divisjon. En artikkel i magasinet Fortune i november 2008 hyllet Cook som «The Genius Behind Steve».

    Les også:

Til toppen