KARRIERE

Steve Jobs slutter som Apple-sjef

- Dagen er dessverre kommet, skriver han.

Steve Jobs' ofte magre og sykelige framtoning har mer enn en gang skapt tvil om hans helse. Han gjennomgikk blant annet en nyretransplantasjon i 2009.
Steve Jobs' ofte magre og sykelige framtoning har mer enn en gang skapt tvil om hans helse. Han gjennomgikk blant annet en nyretransplantasjon i 2009. Bilde: Per Ervland
25. aug. 2011 - 06:34

San Francisco (NTB-Reuters): Apple-grunnleggeren Steve Jobs går av som konsernsjef for teknologigiganten han startet som ungdom i garasjen sin.

Det kommer ikke uventet at den 55 år gamle Jobs, som har ført en hard kamp mot kreft i bukspyttkjertelen, går av. Han har igjen vært sykmeldt siden 17. januar av ukjente grunner.

    Les også:

Ifølge en kunngjøring fra selskapet, er Jobs valgt til styreleder, mens Tim Cook overtar som konsernsjef.

I et brev Jobs skrev der han varslet at han ville trekke seg, skriver han at han ikke ville nøle med å si fra hvis han ikke lenger var i stand til å oppfylle sine forpliktelser og forventninger som sjef for Apple.

«Den dagen er dessverre kommet,» skriver han i brevet.

Gjesteopptreden

Selv om han var sykmeldt, hadde Jobs en kjapp gjesteopptreden på den offentlige scene i mars da han presenterte den siste versjonen av nettbrettet iPad, og senere var til stede på en middag som president Barack Obama holdt for næringslivsledere fra Silicon Valley.

Jobs' ofte magre og sykelige framtoning har mer enn en gang skapt tvil om hans helse og hans kapasitet som leder av Apple. Han gjennomgikk blant annet en nyretransplantasjon i 2009.

Apples aksjekurs falt 7 prosent på nyheten, men flere analytikere beroliger markedet og sier at investorene kjenner Cook og har tillit til ham.

Markedet regner ikke med at Jobs' avgang får følger for Apples planer om nye produkter, inkludert en ny iPhone i september og en tredje versjon av iPad i 2012.

Startet i garasjen

Sammen med sin kamerat Steve Wozniak startet Jobs Apple i Jobs-familiens garasje i California på 70-tallet. Etter en eventyrlig utvikling er selskapet vokst til å bli et av verdens største selskaper. Det konkurrerer med Exxon Mobile om å være USAs største selskap.

Det var Apple-computeren og senere Mac-en som sikret selskapet sin enorme suksess i hard konkurranse med blant andre Microsoft.

På 80-tallet ble Jobs presset ut av selskapet han hadde stiftet, og selskapet gikk inn i en bølgedal. Da Apple senere fusjonerte med NeXT, som Jobs startet etter at han forlot Apple, var han tilbake i folden. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.