Steve Jobs troner igjen øverst

Verdens beste toppsjef, ifølge Harvard Business Review.

Steve Jobs troner igjen øverst
Steve Jobs fra en pressekonferanse i 2001. Apples toppsjef og medgründer døde etter langs tids sykdom i oktober 2011. Bilde: All Over Press

Apples avdøde Steve Jobs er verdens beste toppsjef uansett bransje. Det fastslår Harvard Business Review.

I kåringen av verdens 100 viktigste toppsjefer har næringslivsmagasinet vektlagt aksjonærenes avkastning og selskapenes økning i markedsverdi over tid.

IT- og telekombransjen er sterkt representert på listen.

Den viktigste nålevende toppsjefen er Amazon-gründeren Jeff Bezos, med Yun Jong-Yong fra Samsung på neste plass.

HPs Meg Whitman sikrer seg en 9. plass, noe som skyldes ekstremt gode resultater fra perioden hennes som eBay-sjef. Googles nåværende styreleder og tidligere toppsjef Eric Schmidt er nummer 35.

Baksaas før India

Eneste nordmann på listen er Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas på plass 99 av 100. Etter det digi.no får oppgitt har Telenors tap på virksomhet i India ikke påvirket plasseringen.

Selv om kåringen oppgis å være objektiv er det verdt å merke seg at utregningen stiller en rekke forutsetninger. De baserer seg på nøkkeltall til og med året 2010.

For å sikre pålitelige og tilstrekkelig data skriver Harvard Business Review at de har ekskludert kandidater som tiltrådte før 1995 eller etter august 2010.

Perioden inkluderer følgelig returen Steve Jobs gjorde til et nær konkurs Apple i 1997 og veksten som fulgte. Så tronet han også øverst da magasinet gjorde den samme øvelsen i 2010.

Les mer om: