FORBRUKERTEKNOLOGI

Stille før standardrevolusjonen

Etter en lang periode uten store endringer i PC-teknologien, vil nyhetene som kommer i 2004 på mange måter utgjøre en revolusjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mars 2004 - 11:08

I denne delen av vår samtale om PC-komponenter med Eilif Kiland hos Komplett, forteller Kiland om hans forventninger til teknologier han tror vil få stor betydning det inneværende året.

(Har du ikke lest første del av denne saken, finner du den her.)

- Det har vært lite endringer i PC-teknologien den senere tiden, men nå er det klart for et standardskifte. Endelig skjer det noe!, sier Kiland.

Den viktigste nyheten mener Kiland vil være PCI Express, et grensesnitt for ekspansjonskort som på litt sikt vil erstatte både AGP- og PCI-grensesnittene som finnes i dagens PC-er. PCI Express skal gi maskinene bedre ytelse, men også gjøre det mulig å lage mindre hovedkort, siden kortene bare trenger logikk én buss.

- Siden trenden går mot mindre formfaktorer, er dette veldig positivt. PCI Express er ypperlig for små PC-er.

Kilands inntrykk er at produsentene ønsker et raskt skifte til PCI Express. Men han regner med at det i begynnelsen vil komme hybridprodukter som også støtter for eksempel AGP.

Sammen med PCI Express vil nok også formfaktorstandarden BTX bli innført. Denne nye formfaktoren skal gi utviklere muligheten til å balansere termisk styring, akustikk, systemytelse, fasong og størrelse etter det som er ønskelig for dagens produkter.

BTX er utviklet med relativt nye eller kommende teknologier som trådløst nettverk, Serial ATA, USB 2.0 og PCI Express i tankene. Standarden gjør det mulig å lage systemer som er mindre enn dagens microATX-systemer, samtidig som det er designet for å kunne skaleres opp til systemer i tårnstørrelse ved å øke antall ekspansjonsporter samtidig som den grunnleggende layouten beholdes.

En annen teknologi som nå så vidt er begynt å dukke opp, er den raskere minnestandarden DDR2. Minnebrikkene kan allerede kjøpes, men utvalget av hovedkort som støtter disse er i beste fall minimalt. Også her ser Kiland for seg hybridløsninger i begynnelsen som støtter både den nye og den gamle standarden.

Ellers tror Kiland at bruken av harddiskgrensesnittet S-ATA virkelig vil ta av i år. De fleste nye hovedkort støtter i dag standarden, og som tidligere nevnt er prisforskjellen på harddisker med henholdsvis serielt og parallelt ATA-grensesnitt blitt minimal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.