Stive Telenor-priser hindrer telemedisin

Helseministeren krever nå svar av Telenor for hvorfor sykehuset på Svalbard ennå ikke koblet til den superraske fiberkabelen.

Helseministeren krever nå svar av Telenor for hvorfor sykehuset på Svalbard ennå ikke koblet til den superraske fiberkabelen.

digi.no skrev i januar i fjor om Uninett som har inngått avtale med Norsk Romsenter om tilgang til en ny, optisk fiberkabel mellom fastlandsnorge og Svalbard.

    Les også:

Avtalen omfatter tilknytning for universitetsstudiene på Svalbard, Polarinstituttet og Longyearbyen skole til fastlandsnorge og det globale forskningsnettet. Den fiberbaserte forbindelsen vil ha kapasitet til å ta unna 3000 ganger så store datamengder som dagens løsning, som har en satellittbasert kapasitet på 256 kilobit per sekund.

Ettersom konkurranseloven ikke gjelder på Svalbard, har Telenor samtidig fått inn en klausul om at Longyearbyen Sykehus under ingen omstendighet skulle koble seg på Uninetts tilknytning.

Dermed er sykehuset i Longyearbyen, to år etter at fiberkabelen ble lagt, fortsatt ikke koblet til den toppmoderne fiberkabelen mellom Andøya og Svalbard som skulle gi sykehuset muligheten til å satse på telemedisin.

NRK Hordaland skriver at Universitetssykehuset i Tromsø og Telenor ennå ikke er enige om prisen for bredbånd til Longyearbyen sykehus. Nå har stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen, SV, tatt opp saken med helseminister Ansgar Gabrielsen.

Tanken ved at den moderne optiske fiberkabelen ble lagt fra Andøya til Svalbard var nemlig at sykehuset på Svalbard skulle få muligheten til å satse på telemedsin. Men det har fortsatt ikke skjedd på grunn av for stive priser fra Telenor.

– Vi ble sittende med en overkapasitet på 155 megabits per sekund som vi overhodet ikke har behov for, og som koster 400.000 kroner per måned, sier avdelingsdirektør ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen til NRK Hordaland.

Nå vil helseminister Ansgar Gabrielsen ta kontakt med Telenor for å finne ut hva det dreier seg om.

Spesielt vil dette være viktig foran EUs ministerkonferanse som er lagt til Tromsø i mai, med innlagt visitt til Svalbard med telemedisin som tema.

Til toppen