Stjal attraktive Internett-adresser

Med litt juks har noen selskaper skaffet seg hundrevis av nettadresser som bank.info og computer.info. Men du skal likevel få en sjanse.

Det har oppstått rot rundt de to nye toppdomene .info og .biz. ICANN skal åpne syv nye toppdomener, men det er bare .info-adresser og .biz-adresser som kan registreres av alle. Derfor blir det kamp om adresser basert på kjente ord. Afilias som administrerer .info-adressene, skal først la alle selskaper som ønsker å sikre sine merkenavn få søke. Dermed vil Coca-Cola kunne skaffe seg coca-cola.info. Først 12. september starter kappløpet om adressene med vanlige ord.


Men en gruppe selskaper har med uærlige søknader har klart å registere flere hundre adresser med vanlige ord, som bank.info, sport.info og computer.info. Sistnevnte er kapret av et tjekkisk selskap.

Etter en serie klager, innrømmer Afilias at de tabbet seg ut. Selskapet går nå med på å ta tilbake de attraktive adressene og legge dem ut igjen. Men dette vil ikke skje før i desember.
Her kan du lese mer om registeringsregler og frister .info-adresser.
Her kan du sjekke om hvilke adresser som er tatt.

Også NeuLevel har støtt på problemer med sine .biz-adresser. Selskapet har mottatt en rekke klager, blant annet fra Amazon.com, på at tildelingen av deres adresser blir et ulovlig lotteri. Amazon påpeker at NeuLevel tar seg betalt for å søke på adresser.

Jo flere søknader, jo større er sjansen til at man sikrer seg et attraktiv adresse. Dette er lotteri, mener Amazon og sammenligner med .com og .info-adresser som deles tilfeldig eller til først søker.

Men NeuLevel har gått til motsøksmål for å sikre seg mot rettssaker.

Til toppen