JUSS OG SAMFUNN

Stjal Googles flashminne

Fem arrestert etter væpnet ran av minnebrikker.

15. apr. 2011 - 10:16

Det blir beskrevet som tidenes brikkeran i Silicon Valley. En gruppe maskerte ranere slo i slutten av februar til mot Unigen, en lokal produsent av minne- og lagringsprodukter.

Rundt femten personer bevæpnet med pistoler og automatvåpen tvang seg inn i lokalene deres.

Etter å ha svinebundet og låst inn ansatte på et rom skal ranerne ha stukket av med 1,7 millioner flashminnebrikker fra Intel.

Amerikansk politi arresterte onsdag fem personer som er mistenkt for ranet. Det oppgis at 98 prosent av tyvegodset er kommet til rette.

- De stjålne brikkene var opprinnelig ment for å utvikle produkter for Google, sier Mike Sterner, som leder en spesiell etterforskningsenhet kalt Rapid Enforcement Allied Computer Team (REACT) til Wall Street Journal.

Ranerne hadde imidlertid andre planer. Ifølge politiet skal de ha rukket å selge to prosent av tyvegodset, før lovens lange arm innhentet dem. Disse brikkene har blitt sporet til kjøpere i Kina.

Verdt 200 millioner

På ransdagen hadde utbyttet en verdi på 26 millioner dollar, men denne har siden steget til 37 millioner dollar. Beløpet tilsvarer 200 milloner kroner. Prisen på minnebrikker har økt kraftig i kjølvannet av naturkatastrofene i Japan.

Statsadvokat Jeff Rosen i Santa Clara sier i en uttalelse at ransutbyttet er det mest verdifulle de noensinne har klart å skaffe tilbake i regionens historie, inkludert tidligere våpentyverier og narkotikakriminalitet.

- Det gjenspeiler verdiene vi snakker om her. Dette er varer som er verdt sin vekt i gull, sier Rosen.

Risikerer livstid

De fem som er arrestert riskerer alle livstid i fengsel dersom de blir dømt etter anklagene.

Kilder:
Wall Street Journal, The Register, San Francisco Chronicle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.