JUSS OG SAMFUNN

Stjal topp-politikeres personnumre

Hacktivister publiserer hundrevis av personnumre på nettet. Nå vil de ha debatt.

Personnumrene til nesten alle norske stortingsrepresentanter har blitt lekket av hacktivist-gruppen Anonymous.
Personnumrene til nesten alle norske stortingsrepresentanter har blitt lekket av hacktivist-gruppen Anonymous.
28. sep. 2011 - 08:17

I en protest til norske politikeres håndtering av personvernet har norske hacktivister under navnet «Anonymous» publisert personnummerne til nesten alle representantene på Stortinget, samt flere regjeringsmedlemmer. Det melder Dagbladet som først omtalte saken onsdag morgen.

Alle numrene ble publisert på nettjenesten Pastebin, som lar brukere anonymt lime inn tekst. I en pressemelding forklarer aksjonistene hvorfor de har gjennomført aksjonen.

– Vi ønsker å skape oppmerksomhet rundt bruken av fødselsnummer som en såkalt "sikker" identifiseringsmetode, og skape en debatt rundt temaet. Håpet vårt er at det norske folk skal få opp øynene og kreve av politikerne at vi skal gå over til et system omtrent likt det som brukes i Tyskland. Der tildeles innbyggerne nummere som kun kan brukes til ett formål, og ikke som gyldig identifikasjon ved kjøp av varer eller tjenester, skriver gruppen.

Lett å finne

Videre skriver de at det er veldig enkelt å lage et program som finner fødselsnummer automatisk.

– Vi regner med at de som gjorde det så enkelt for oss er klar over muligheten til å utnytte den svakheten. Vi ønsker ikke å fortelle hvordan vi gjorde det, fordi vi ikke ser noen grunn til at andre skal gjøre det samme, når det allerede er blitt bevist hvor enkelt det er, skriver de som sto bak aksjonen.

Grunnen til at de valgte stortingsrepresentanter for å synliggjøre aksjonen er at de mener at de som tar beslutningen selv bør ha førstehåndserfaring med sakene de behandler, «og få kjenne på følelsen av hvor ubehagelig det er å vite at denne informasjonen er tilgjengelig for hvem som helst.»

Listen ligger tilgjengelig på Pastebin-tjenesten, og digi.no fant raskt frem til oppføringene med personnummerne til blant annet Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Jonas Gahr Støre.

- Ulovlig

Avdelingsdirektør Leif T. Aansensen i Datatilsynet sier til Dagbladet at publiseringen av personnummerene er ulovlig.

– Det er restriksjoner i personopplysningsloven, og denne publiseringen er ikke i samsvar med lovverket. Hadde vi gjort en vurdering av dette hadde konklusjonen vært at det ikke er lovlig, sier Aansensen.

Han opplyser videre at de nå vil vurdere hvilken reaksjon de skal komme med i saken, men at det er for tidlig å ta stilling til om de skal anmelde.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.