Stjålne laptoper koster flesk

Gir enorme tap for bedriftene, ifølge Intel.

Stjålne laptoper koster flesk

Gir enorme tap for bedriftene, ifølge Intel.

Dagens bærbare PC-er kan med toppmodellene koste over 20.000 kroner. Det er likevel bare peanøtter sammenlignet med utgiftene en stjålet laptop kan påføre bedriften.

Den virkelige verdien ligger i mange tilfeller inni maskinene. Ifølge en fersk undersøkelse bestilt av Intel og utført av Ponemon Institute koster tapte data flesk. I enkelte tilfeller opptil 100.000 dollar, hevdes det i rapporten, ifølge Cnet.

Undersøkelsen tar for seg 138 kjente tilfeller av forlagte og stjålne bærbare, som har forsvunnet på flyplasser, i taxier og hotell rundt omkring i verden.

Snittkostnaden for bedriften dersom en ansatt mister laptopen er ifølge undersøkelsen på hele 49.246 dollar, eller rundt 330.000 norske kroner.

Det høye tallet skyldes kostnadene blant annet forbundet med erstatning av PC-en, datainnbrudd, tap av immaterielle verdier, tapt produktivitet og utgifter forbundet med juridisk bistand.

Datainnbrudd skal alene stå for 80 prosent av kostnaden.

En viktig faktor i hvor stor tapsbomben blir er hvem i bedriften som mister laptopen. Ifølge Intel er det ikke konsernsjefens bærbare som er mest verdifull, men snarere en maskin tilhørende mellomlederen eller direktøren.

Hvor lang tid det går før det oppdages at maskinen er borte spiller også inn. Dersom tapet oppdages samme dag er snittkostnaden vel 60.000 kroner.

Går det over en uke kan utgiftene bli så høye som 770.000 kroner, hevder Intel.

Ikke overraskende er det kryptering og sikkerhetsfunksjoner som trekker utgiftene i motsatt retning. En kryptert harddisk har ifølge Intels undersøkelse en verdi på 37.443 dollar. En ukryptert harddisk skal til sammenligning være verdt 56.165 dollar.

Det har tidligere vært flere skandaler med tap av bærbare PC-er blant britiske toppolitikere. Det er trolig umulig å beregne den egentlige kostnaden ved tap av statshemmeligheter eller sensitiv bedriftsinformasjon, men Intels eksempler gir nå altså en pekepinn på hvor dyrt dette kan bli.

Flere av maskinvareprodusentene tilbyr løsninger der data på bærbare maskiner kan ødelegges dersom maskinen kommer på avveie.

    Les også:

Til toppen