BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stjele eller dele MP3? Jakten på nettmusikk er blitt enklere

I jakten på billig og god elektronisk musikk, er Napster et svar. I stedet for formålsløs leting, bytter du aktivt med andre musikkinteresserte på Internett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. nov. 1999 - 11:23

Napster er navnet på en relativt nytt system som gjør det mye enklere å finne og laste ned musikkfiler på Internett.

Ser vi bort fra de moralske sidene, er nedlasting av MP3-filer fra Internett en glimrende måte å øke musikksamlingen sin på. Filene er såpass små (typisk 3-4 megabytes) at selv modembrukere vil finne det økonomisk forsvarlig å laste ned musikken framfor å kjøpe den i platebutikken.

Likevel er det ikke alltid så lett å finne musikken du er ute etter. Årsaken er at svært mange som tilbyr MP3-filer på Internett, gjør dette fra maskiner som ikke er kontinuerlig oppkoblet mot nettet. En søkemotor som Fast MP3 Search oppfatter ikke hvordan en maskin er tilkoblet nettet. Derfor vil søkemotoren fange opp filer som kanskje bare er tilgjengelig i begrensede tidsrom. Og siden den største svakheten til de fleste søkemotorer er døde lenker, betyr det at du kan risikere å måtte lete en stund før du finner en lenke som faktisk fungerer.

Det samme problemet gjelder selvsagt også når tilbyderen av filene enten på grunn av pålegg fra antipirater eller på grunn av frykt for slike, sletter filene etter en kort stund. Du får ikke vite om filene faktisk er tilgjengelige før du har forsøkt å laste dem ned.

Programvaren Napster ser ut til å være løsningen på dette problemet. Programvaren, som er fritt tilgjengelig på Internett, gjør at du kan være helt sikker på at filene du finner ved hjelp av et søk, faktisk eksisterer.

Programvaren, som ikke er webbasert, lager først (hvis du ikke har noe imot det) en oversikt over hvilke MP3-filer du selv har på tilgjengelig på maskinen din. Disse filene tilbys så de andre brukerne av programmet. Deretter logger den deg inn på én av mange chat-kanaler. Kanalene har forskjellige temaer, avhengig av hva slags musikk en måtte ønske å chatte om.

I hver av kanalene ser du en oversikt over alle deltakerne. Du ser hva slags oppkobling de har (modem, ISDN, kabelmodem etc) og hvor mange MP3-filer de tilbyr. Velger du en av deltakerne og legger denne til i bokmerkene (hotlist) dine, kan du få en oversikt over hvilke låter vedkommende tilbyr. I skrivende stund er det flere som tilbyr over tusen forskjellige låter bare på den ene kanelen jeg er inne på. Tilsammen tilbyr de for øyeblikket 1063 brukerne hele 125.773 MP3-filer (513 gigabytes).

Er du på jakt etter noe spesielt, kan du også søke på tvers av alle arkivene (brukerne). Du kan søke etter artist og/eller tittelen på en låt og sette betingelser som innspillingskvaliteten på låten, samt nedlastingshastigheten og pingtiden til tilbyderens maskin. Du klikker på låten du ønsker å laste ned, og nedlastingen starter. Stort enklere blir ikke, noe som burde skremme vannet av musikkbransjen.

Den eneste problemet jeg finner med Napster, sett fra et brukerståsted, er at det ikke alltid har så lett for å skille mellom sangtittel og artist. Men dette er ikke programvaren sin feil, men brukernes. Det er ikke alle som benytter standardformatet "artist - sangtittel.mp3" når de lagrer filene. Dette kan en likevel leve med.

Napster finnes for øyeblikket både til Windows, Linux og BSD, de to siste er riktignok fortsatt på betastadiet. Windows-utgaven utvikles av Napster Inc, mens de to andre utvikles av en amerikansk student.

Last ned Napster

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.