BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stjeler fordi Google ikke selger

Piratkopiering har blitt et stort problem etter somling med Android Market.

6. aug. 2010 - 14:25

Halvannet år har gått siden Google åpnet for kjøp og salg av programvare gjennom Android Market i USA og Storbritannia.

Norge og store deler av Europa mangler fremdeles denne muligheten, til stor frustrasjon både for brukere og utviklere.

Brukerne går glipp av svært mange programmer til mobilene sine, mens utviklerne går glipp av pengene. Android er nå den mestvoksende mobile plattformen, og øker for tiden med minst 200.000 nye brukere hver eneste dag.

Mange har valgt å knekke kopisperren på Android-mobilen i denne situasjonen. Ved å «roote» mobilen kan man få tilgang til all tenkelig androidvare, også uten å betale for det.

Et spillutviklingsselskap har nå kartlagt utbredelsen av piratkopiering på Android-plattformen. Funnene deres er svært interessante.

Undersøkelsen avdekker at problemet med piratkopiering er langt større i land der Android Market ikke har åpnet for programvaresalg.

Det er selskapet Hexage som har undersøkt dette, ved å spore bruken til to betalte spill de har lagt ut for salg i Googles butikk.

 <i>Bilde: Hexage</i>
Bilde: Hexage

I Europa har over 70 prosent av brukerne piratkopiert produktene deres, mens tallet for Nord-Amerika er drøyt 43 prosent. I Asia, Oceania og Sør-Amerika er piratmarkedet nærmest totalt.

Hexage står bak populære Android-spill som Buka og Radiant. Sistnevnte har rundt 50.000 brukere, men bare halvparten har betalt. Radiant var det sjette mest solgte programmet i Android Market i juni, ifølge analyseselskapet Distimo.

Det kan ikke være noen tvil om hva som skjer. Ulovlig spredning av Android-vare har blitt et enormt problem, og spredningen er åpenbart størst der brukerne ikke får lov til å handle produkter i Android Market.

Hva sier Google Norge til dette? Saken fortsetter under disse grafene.

 <i>Bilde: Hexage</i>
Bilde: Hexage

Når digi.no tidligere har spurtt Googles norgessjef Jan Grønbech om somlingen med Android Market, har han bare vist til at Norge er et lite land. Og at vi derfor ikke står øverst på prioriteringslisten.

Nå er han derimot langt mer konkret. For første gang kommer han med et tidsestimat, selv om han er forsiktig med å love noe.

Jan Grønbech i Google Norge tror selskapet åpner for kjøp og salg i Android Market også i Norge i løpet av året. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Jan Grønbech i Google Norge tror selskapet åpner for kjøp og salg i Android Market også i Norge i løpet av året. Bilde: Per Ervland

- Vi går ikke ut med datoer, men dette er veldig høyt prioritert. Samtidig er det også veldig komplisert å få til. Dette er vel det produktet som brukerne våre maser mest om, og med god grunn. Vi maser også mest om dette overfor USA-kontoret.

- Vi er optimistiske til at Norge skal få kjøpemulighet i Android Market i løpet av året. Jeg tror det er realistisk, sier Grønbech til digi.no.

- Skjønner du brukernes frustasjon?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Absolutt. Dette er litt som et luksusproblem for oss. Her har vi kommet over noe som brukerne virkelig vil ha, og som gjør nettbruk på mobil utrolig mye enklere. Det er klart denne muligheten er en viktig del av det.

Han har fremdeles ingen gode svar på hvordan det har tatt så lang tid, men understreker at det ikke tar lengre tid å få på plass dette i Norge enn andre steder.

Brukere i totalt åtte av 49 europeiske land kan i dag kjøpe og selge programvare i Android Market. Ingen av dem i Skandinavia. (Se Googles egen oversikt for hvilke).

Stopper piratene

I forrige uke ble det kjent at Google tar piratkopieringen på alvor. Selskapet har startet en ny tjeneste som lar utviklere kontrollere hvem som får lov til å bruke programmene. Ved å overvåke hvem som har betalt, og ikke, skal tilgangen kunne låses basert på brukerens salgshistorikk.

Det løser kanskje noe av problemet med piratkopiering, men det løser ikke problemet med manglende tilgang til kjøp og salg.

Men nå tror altså Google at også dette løser seg. Vi følger spent med.

Kilder:
San Francisco Chronicle
Androinica

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.