BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stockholm kjøper toppdomene

Blar opp millioner for å toppe Google. Hva med norske aktører?

Stockholm ser seg tjent med å betale godt over en million kroner bare i engangskostnad for eget toppnivådomene. I Norge har ingen søkt om tilsvarende bynavn.
Stockholm ser seg tjent med å betale godt over en million kroner bare i engangskostnad for eget toppnivådomene. I Norge har ingen søkt om tilsvarende bynavn.

Den første søknadsrunden for nye toppnivådomener utløper i dag den 12. april.

Listen over hvem som er villig til å punge ut for sitt eget toppdomene, av typen .stedsnavn, .firma eller .hvasomhelst, blir først publisert av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) den 30. april.

Men allerede nå er det klart at Stockholm søker.

Svindyrt

Bare søknaden alene koster dem 185 000 dollar, eller over én millioner kroner. Denne engangssummen får de ikke tilbake hvis ICANN skulle finne på å avvise søknaden. I tillegg kommer en årlig avgift på minst 25 000 dollar.

Å skaffe seg et gTLD (generic top level domain) via ICANN er ikke billig.
Å skaffe seg et gTLD (generic top level domain) via ICANN er ikke billig.

- Til topps i Google

Den svenske hovedstaden har ikke planer om videreselge domenenavn under det nye toppdomenet. Derimot ønsker de å bruke .stockholm til markedsføring av eget tjenestetilbud, både mot turister, egne innbyggere og næringslivet.

Det forteller kommunikasjonsdirektør Hanna Brogren til ComputerSweden.

Foruten engangskostnad på 1,3 millioner svenske kroner, regner hun med at drift og håndering av toppdomenet vil koste dem ytterligere en halv million hvert år. Og mener det er verdt det.

- I en global verden er det stadig viktigere at vi blir funnet på nettet og slik Google er i dag vil vi gå til topps (i søkemotoren). Dette er et kraftig markedsføringsverktøy. Det gir også besparing i penger brukt på andre domener. Fordelene er mange, mener Brogren.

Googles rangeringsalgoritme er hemmelig, men det er kjent at domenenavn er en av elementene det tas hensyn til ved utregning av relevans og plass i søkeresultatene.

Ingen norske

Hovedsteder, byer, land og regioner er gitt en spesiell beskyttelse slik systemet til ICANN for tildeling av navn er lagt opp.

I Norge må man først få godkjennelse av Post- og teletilsynet (PT) eller Samferdselsdepartementet, før man eventuelt går i gang med å søke om .oslo, .norge, .bergen, .trondheim eller lignende.

- Vi er ikke kjent med at det har vært noen søknader, forteller PTs seksjonssjef Ørnulf Storm til digi.no.

digi.no kjenner heller ikke til norske aktører – verken offentlig eller private – som har søkt eget toppdomene, men tar gjerne imot tips (redaksjon@digi.no) hvis noen har slike opplysninger.

Storm understreker at selv om fristen for ICANNs første tildelingsrunde for nye toppnivåer nå utløper, så vil det komme nye runder senere. Når dette blir er imidlertid ikke kjent.

Det er ifølge ham utenkelig at utenforstående aktører kan sikre seg for eksempel .oslo, med mindre norske myndigheter gir samtykke til det. ICANN-systemet har en beskyttelse mot kapring av bynavn og merkevarer.

OPPDATERT: Det stemmer ikke at den utenlandske domeneregistraren Core har forhørt seg om muligheten for å registrere .Oslo, slik digi.no opprinnelig skrev. Derimot samarbeider selskapet med de respektive myndigheter i blant annet Paris, Madrid og Barcelona for å søke om deres respektive toppnivådomener.

ICANN har et "early warning"-system der de enkelte lands myndigheter i en periode på noen måneder får anledning til å komme med innsigelser mot eventuelle problematiske søkere, eller navn som kan skape problemer.

Seksjonssjefen er ikke overrasket over at norske byer eller kommuner så langt ikke har søkt om toppdomener, ettersom markedene er relativt sett ganske små.

- Det som kan påvirke norsk interesse er om flere hovedsteder etter hvert søker. Da vil muligens flere komme etter, tror Ørnulf Storm i Post- og teletilsynet.

Ikke utredet i Oslo

Spørsmålet om å etablere .Oslo som toppdomene for hovedstaden har ikke vært utredet så langt, ifølge ekspertisen ved Byrådslederens kontor.

- Det foreligger heller ingen konkrete planer på kort sikt om å gå inn på dette spørsmålet, skriver IKT-spesialrådgiver Jon Sundby i Oslo kommune i en epostmelding til digi.no.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.