Stockholmsbørsen falt ut

Børsen i Stockholm falt ut ved to anledninger fredag, og nå stilles spørsmålet om den mye omtalte programvaren Saxess likevel ikke så god.

Børsen i Stockholm falt ut ved to anledninger fredag, og nå stilles spørsmålet om den mye omtalte programvaren Saxess likevel ikke så god.

Det ble fort stans i handelen ved børsen i Stockholm i morgentimene fredag. Allerede etter nærmere et kvarters handel klokken 9:45 falt handelssystemet ut, og ble borte i nesten tre kvarter til klokken 10:30. Da handelen var tilbake virket alt såre vel, men så ble det atter svart på skjermene klokken 13:30. Denne gangen tok det nesten én time før systemet igjen var oppe, og ingen handler ble gjort før 14:25.

Årsaken til fredagens problemer har ligget i handelssystemet Saxess som er OM Gruppens flaggskip. Systemet har fått mye av æren for børsens store suksess. Akkurat hvilke type tekniske problemer som oppstod fredag er ikke blitt oppgitt fra OM Gruppen.

Børssystemet Saxess ble introdusert på børsen i 1990 der også meglernes datamaskiner er direkte koblet mot dette systemet. Saxess baserer seg på automatisk matching, foruten der ordrene er så store at de utføres manuelt og legges inn separat. Systemet har også vært en lokkedue i forbindelse med OM Gruppens bud på London Stock Exchange.

Datasystemet er også implementert på børsen i København. Det førte til at de samme handelsoppholdene inntraff i 'Køben' som på Stockholmsbørsen.

Saxess er også det systemet som er foreslått introdusert til Oslo Børs når Norex-samarbeidet blir gjennomført neste år.

Til toppen