Stol ikke på SMS-avsenderen

Når du sender en tekstmelding (SMS) fra din GSM-telefon, får mottakeren automatisk oppgitt ditt telefonnummer. I SMS-meldinger som sendes fra PC via modem kan imidlertid avsendernummeret byttes ut.

Når du sender en tekstmelding (SMS) fra din GSM-telefon, får mottakeren automatisk oppgitt ditt telefonnummer. I SMS-meldinger som sendes fra PC via modem kan imidlertid avsendernummeret byttes ut.

- Det gir muligheter for alvorlig trakassering, sier daglig leder Ola Grahn i konsulentselskapet Svensk IT-konsult (SvIT) i Malmø til Computer Sweden.

Rekkevidden av problemet gikk opp for ham da han selv ble utsatt for en spøk over SMS. En fiktiv sikkerhetsalarm ble fulgt av et avsendernummer som ifølge Telia ikke eksisterte.

- Tenk deg at noen sender deg en bombetrussel med sikkerhetspolitiet som avsender, eller at en vraket ektemann sender utrivelige meldinger til kvinnens nye mann der avsendernummeret tilhører kvinnen. Mulighetene er mange, sier Grahn, som frykter at trakassering via SMS kan være et større problem enn Telia aner.

Ifølge Telia har ingen tidligere klaget på denne tjenesten, og den svenske teleoperatøren har heller ingen planer om å innføre et system der SMS-avsenderen må identifisere seg med bruker-ID, passord og dermed gis en fast signatur i form av f.eks. avsendernummer.

- Det er en service for kunden å kunne registrere sitt telefonnummer og slippe å skrive det i hver eneste melding. Problemstillingen blir alltid den samme: Alltid er det noen få som misbruker et system, spørsmålet er om disse skal få diktere generelle regler som rammer alle, sier informasjonssjef Frank Arnoldsson i Telia Telecom til Computer Sweden.

Det er skremmende enkelt å sende tekstmeldinger til en GSM-telefon over Internett, enten anonymt eller under falsk identitet, og inntil videre også uten at du trenger å betale for det.

Digi:tele søkte bare på "tekstmeldinger" på AltaVista og klikket på det første søketreffet. Da kom vi inn på en hjemmeside der det bare var å skrive inn mottakerens telefonnummer og teksten vi ville sende. Det fantes ikke noe krav til legitimasjon, jeg måtte ikke registrere meg som bruker og det var ikke noe krav om å legge igjen mitt eget GSM-nummer. Ved å velge "View document source" på Netscape-browseren kom det frem at tekstmeldingen ble rutet til mottakeren i Trondheim via en gratis gateway i Sør-Afrika.

Slike gratis gatewayer finnes i flere land, blant annet i Italia, og her hjemme kjører Telenor Mobil en liknende avtale med Scandinavia Online, opprinnelig Schibsted Nett. Etter det Digi:tele erfarer vil imidlertid denne avtalen opphøre som gratistjeneste til sommeren, sannsynligvis i juni. I disse dager tilbyr også Telenor Mobil en prøvetjeneste der du kan sende tekstmeldinger på personsøker via Internett. Inntil videre vil Telenor betale for tjenesten.

Til toppen