TELEKOM

Stoltenberg forsvarer 4G-somling

– Har overhodet ikke brukt for lang tid.

15. mars 2013 - 09:44

FORNEBU (digi.no): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var torsdag på besøk i Telenors hovedkvarter. Der skrøt han uhemmet av telegiganten, de ansatte, men også konsernsjef Jon-Fredrik Baksaas som han kalte «en usedvanlig god leder».

– Telenor er en av de absolutt største suksessfortellingene i norsk næringsliv. En av verdens ledende teleselskaper. Dere skal være stolte over det dere har skapt.

På et allmøte fikk 400 Telenor-ansatte også vite hva myndighetene hadde å bidra med, for å legge til rette for videre suksess framover.

Det handler ikke bare å om å ha med et notat fra Baksaas når statsministeren flyr utenlands, eller å tale selskapets sak med russiske myndigheter eller statsministeren i India.

– I dag har vi utlyst nye konsesjoner. Det er en grunnleggende oppgave for å sikre et godt marked. Vi skal ha gode offentlige reguleringer, sa statsministeren.

Han mente rammevilkårene for auksjon av radiofrekvensene som ble ledige etter slukkingen av analoge tv-signaler i 2009. Disse skal brukes til å gi «skikkelig bredbånd til alle».

Men denne frekvensauksjonen er kraftig forsinket. Norge blir sist i klassen med å få på plass landsdekkende LTE/4G-mobilnett.

Derfor utfordret digi.no statsministeren etter allmøtet:

– Regjeringen skal være en god regulator, sier du. Men hvorfor har dere da somlet i tre år med å få auksjonert bort de ledige 800 MHz-frekvensene?

Jeg er helt sikker på at vi lykkes på dette området – Jeg er helt trygg på at vi kommer til å få gode anbud og løsninger. Det har vært lengre prosesser og mer krevende enn vi forutsatte. Derfor er jeg glad for at det kommer nå. Jeg opplever at Telenor, blant annet, sier at dette skal de få til på en god måte. Så får vi se hva slags anbud vi får.

– Du vil ikke driste deg til å kritisere samferdselsdepartementet for å ha brukt for lang tid med reguleringen?

– Nei, overhodet ikke. Men, ikke sant, det er ikke slik at det at vi ikke alltid er først, gjør at vi ikke lykkes. Jeg er helt sikker på at vi lykkes på dette området.

I sin tale presenterte statsministeren fem punkter for hvordan regjeringen kan bidra til suksess for Telenor også i fremtiden:

1) Staten skal være en langsiktig eier. «Det er viktig å sikre at selskapet forankres i Norge».

2) Gode offentlige reguleringer.

3) «Vi skal bidra til at vi sammen lykkes i utlandet». Her er myndighetenes jobb å være støttespillere.

4) Det offentlige, staten og kommunene «skal være med å etterspørre nye digitale tjenester». Helse, omsorg og telemedisin ble nevnt, men også «nær sagt ethvert område».

5) Kompetanse. «Da må vi utdanne flere. Nå ser vi heldigvis at det begynner å bli en pen utvikling i antallet utdannede ingeniører. Det er bra. Det monner og har vært en kraftig økning. Det er fortsatt ikke nok, men det går riktig vei», sa Stoltenberg.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.