Stoltenberg skal få svinedyr mobil

Statsminister Jens Stoltenberg og andre ministere skal til sommeren få en klumpete og tung mobiltelefon som koster 30-40.000 kroner.

Statsminister Jens Stoltenberg og andre ministere skal til sommeren få en klumpete og tung mobiltelefon som koster 30-40.000 kroner.

Forsvarets Overkommando Sikkerhetsstaben har flere ganger de siste årene advart sine egne sjefer og de forskjellige sittende regjeringer om at mobiltelefoner kanskje ikke bør brukes til å utveksle hemmelig informasjon. Forsvarsdepartementet arbeider nå med ytterligere retningslinjer for bruk av mobiltelefon i staten, skriver NTB.

For nylig bekreftet Post- og teletilsynet det mange hadde mistanke om. Minst to typer utstyr for avlyttning er til salgs i Norge.

Men til sommeren kommer løsningen. Forsvarets overkommando inngikk i 1999 en avtale med svenske Sectra AB om å få laget en sikrere mobiltelefon. Les sak: Forsvaret sikrer GSM-telefonene


Nå er de såkalte Tiger-telefonene snart klar til levering. Men det blir trolig svært begrenset hvor mange som får en slik telefon, for de er svindyre. Det svenske forsvaret har kjøpt 300 telefoner tilpasset sine egne svenske krypteringskrav.

- Bestilt i slike volumer vil den norske telefonen koste 30-40.000 kroner, forteller Sectra-sjef Jan Olof Brüer til digitoday.no.

Tiger-telefonen har en egen norsk-spesifisert krypteringsbrikke som er langt bedre enn den som ligger i vanlige mobiltelefoner. Men dette gjør at du bare kan snakke med andre Tiger-telefoner. Det er dog mulig å koble Tiger-utstyr til et sentralbord, noe som vil la Jens Stoltenberg ringe til for eksempel Jørgen Kosmo eller omvendt og snakke trygt.

Brüer forteller at telefonen skal brukes av både det norske forsvaret og politikere, men vil ikke si hvor mange telefoner som er bestilt og hvem som skal bruke dem.


Men med en pris på 30-40.000 kroner vil telefonen trolig begrenses til ministre og den øverste ledelsen i departementene. Poltikerne på Stortinget får neppe egen telefon. Og det går kanskje greit, for Sectras Tiger-telefon er ikke noen fancy skrytemodell du viser frem til dine venner.

Bildet over viser den svenske Sectra-telefonen, og selskapet forteller at den norske varianten av telefonen blir nesten identisk. Bygget med forrige generasjons teknologi ser Tiger ut som en to-tre år gammel, litt klumpete mobiltelefon. Vekten er på 180 gram og telefonen har bare noen dagers standby-tid, forteller Sectra-sjefen til digitoday.no.

Til toppen