JUSS OG SAMFUNN

Stoltenberg vil bruke penger på bredbånd

Den nye Stoltenberg-regjeringen vil bruke penger på å sikre alle i Norge bredbånd, men stopper salget av BaneTele.

13. okt. 2005 - 22:03

Den påtroppende Stoltenberg-regjeringen la i går frem sin tiltredelseserklæring som skisserer opp de politiske planene på alle felter. Dokumentet innholdt flere overraskelser på IT- og telefronten.

Det viktigste er at Ap, SV og Senterpartiet vil bruke penger på å sikre alle i Norge bredbånd innen utgangen av 2007. Med dagens utbygging av telefonsentraler bor noen få prosent for langt unna sentralene til å få ADSL, men regningen for den nye regjeringen kan trolig reduseres med bruk av Wimax.

«For Regjeringen er det et mål at alle husstander og private og offentlige virksomheter skal ha tilgang til et fremtidsrettet høyhastighetsnett til lik pris i hele landet. For å stimulere til en raskere utbyggingstakt, må det offentlige bidra økonomisk. Offentlig sektor skal være ledende når det gjelder å etterspørre nye teknologiske løsninger. Regjeringen vil få til en mer samordnet utbygging av de ulike digitale nett i Norge,» skriver de tre partiene.

I tillegg avbryter den nye regjeringen det pågående arbeidet med å selge Jernbaneverkets datalinjenett, BaneTele. Den nye regjeringen vil bidra til at «Bane Tele AS blir et offentlig kontrollert selskap som bidrar til bredbåndsstruktur i hele Norge.»

Akkurat hvilken rolle BaneTele skal spille er uklart: Selskapet eier bare en landsdekkende transportnett som ikke strekker seg frem til vanlig husstander. Slik transportkapasitet er det et stort overskudd på.

Langt vagere blir de tre partienes formuleringen rundt bruk av åpen programvare, der SV har vært en pådriver. I tiltredelseserklæringen står det bare at den nye regjeringen vil bidra til offentlig bruk av åpen programvare.

Regjeringserklæringen er tilgjengelig i flere formater. Velg selv:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.