«Stopp. Tenk. Klikk.»

60 000 tar NorSIS-kurs i IT-sikkerhet i oktober.

Fornyingsdepartementet er blant dem som skal kurses i å tenke før man klikker.
Fornyingsdepartementet er blant dem som skal kurses i å tenke før man klikker. (Bilde: Stock.xchng stugstug)

60 000 tar NorSIS-kurs i IT-sikkerhet i oktober.

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): En av de viktigste årsakene til at du blir lurt på nettet befinner seg mellom tastaturet og stolen. Nå skal rundt 60.000 personer oppdras i IT-sikkerhet.

Oktober er erklært som den nasjonale sikkerhetsmåneden, og hovedtemaet for årets kampanje er noe så enkelt, og så vanskelig, som: Stopp. Tenk. Klikk.

– Internett har gitt oss fantastiske muligheter, men vi trenger kunnskap og bevissthet om hvordan vi opptrer på nettet. Vi har alle et ansvar for å gjøre det vi kan for å øke sikkerheten på nett, sier statsråd Rigmor Aasrud.

I Norge er det Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som står i spissen for den nasjonale sikkerhetsmåneden. Formålet med kampanjen er å øke kompetansen og bevisstheten på noen få utvalgte områder.

Opplæring
I løpet av oktober vil det bli arrangert over 50 ulike sikkerhetsarrangementer, og over 60.000 personer vil gjennomføre IT-sikkerhetsopplæring via en opplæringspakke fra NorSIS.

– I mange tilfeller er det bare bevisste medarbeidere som kan hindre virusangrep, sensitiv informasjon på avveie eller at forretningshemmeligheter havner i feil hender. Derfor er vi svært fornøyd med at så mange deltar i dette opplæringstiltaket, sier Tone Hoddø Bakås i NorSIS.

Over 100 virksomheter har bestilt NorSIS sin opplæringspakke.

Viktig tema
Blant virksomhetene som har bestilt pakken er Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, der Rigmor Aasrud er øverste sjef.

– Nå skal sikkerhetskompetansen i offentlige virksomheter og bedrifter opp, sier Aasrud som mener at den store interessen for temaet er et viktig skritt på veien mot bedre sikkerhet.

– En god sikkerhetskultur må finnes i alle ledd, og det er lederne som må ta ansvar for å skape en god kultur for sikkerhet på arbeidsplassen. Bare på den måten kan vi møte utfordringene på en god måte, sier hun.

Få forbedringer
– Det er enkelt å kutte kostnader ved å se bort fra informasjonssikkerhet, men da skyter vi oss selv i foten. Informasjonssikkerhet handler nettopp om å ta vare på verdiene i virksomheten, sa Aasrud da hun åpnet en sikkerhetskonferanse i Oslo tidligere denne måneden.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det gjennomført få forbedringer i informasjonssikkerheten i statlige virksomheter siden 2008. Undersøkelsen viser dessuten at utfordringene er store også i privat sektor.

– Det nytter ikke med gode tekniske sikringer alene. Klare ansvarslinjer, holdninger, etikk og en organisasjonskultur som fremmer sikkerhet, er like viktige. Dette vil jeg som IT-minister fokusere på fremover, sier Aasrud.

Sikkerhetstips
Da Aasrud åpnet den nasjonale sikkerhetskampanjen minnet hun om at kriminelle aktører er blitt mer målrettede og profesjonelle i sine angrep i forsøk på å rane til seg informasjon eller få systemkontroll.

Informasjonssikkerhet står høyt på regjeringens prioriteringsliste. I september ble Cyberforsvaret formelt etablert av forsvarsministeren.

Tidligere i oktober ble det også kjent at regjeringen gir 12 millioner kroner til arbeidet med å styrke IKT-sikkerheten i staten.

For den vanlige databruker hjemme i stua har NorSIS på sine nettsider en rekke enkle sikkerhetstips som langt på hjelp vil gjøre deg sikrere på nett. (©NTB)

Til toppen