JUSS OG SAMFUNN

Stopper hemmelige forhandlinger

EU-parlamentet vil ikke ha amerikansk pirat-regime.

11. mars 2010 - 13:11

EU-parlamentet vedtok i går, med 663 mot 13 stemmer, en resolusjon som i sterke ordelag kritiserer EU-kommisjonens deltakelse i hemmelige forhandlinger i «rikmannsklubben» OECD om en internasjonal avtale for å regulere kampen mot piratkopiering.

Avtalen er kjent som ACTA, for «Anti-Counterfeiting Trade Agreement». Forhandlingene har vært ført for lukkede dører, hovedsakelig mellom EU, USA, Japan og Canada. Forhandlerne er pålagt taushetsplikt, og alle dokumenter er stemplet konfidensielle. I sin resolusjon, peker EU-parlamentet at det strider mot Lisboa-traktaten at parlamentsmedlemmene er nektet innsyn. ACTA-forhandlingene har pågått siden 2008, og det er kjent at et nytt forhandlingsmøte skal holdes i New Zealand i april.

Lekkasjer fra ACTA – publisert av henholdsvis blog.die-linke.de og swpat.org – tyder på at avtalen åpner for å gi nettilbydere en rolle i å straffe overtredelser, og at piratkopierere kan fratas nettilgang uten forutgående juridisk prosess. Dokumentene tyder på at USA ønsker å få de øvrige OECD-landene med på ordninger tilsvarende dem nedfelt i den notoriske «Digital Millennium Copyright Act» fra februar 2000, og som har vært musikk- og filmbransjens viktigste plattform for å saksøke enkeltpersoner og vinne fram med erstatningskrav i millionklassen mot vanlige mennesker.

EU-parlamentets resolusjon viser at EU-kommisjonen driver et dobbeltspill i strid med Lisboa-traktaten, og søker å innføre helt nye regler for hvordan piratkopierere skal behandles, på tvers av prosesser og vedtak fra den åpne saksbehandlingen i unionen.

Det poengteres blant annet:

  • At EU-parlamentet siden mars 2009 har krevd innsyn i ACTA-forhandlingene uten å få det.
  • At lekkasjene fra ACTA-forhandlingene tyder på at EU-kommisjonen går inn for tiltak i strid med EUs nylig vedtatte «telekompakke», og i strid med gjeldende lover og regler i unionen.
  • At det er uholdbart å bruke forhandlinger om en handelsavtale for å undergrave unionens formelle lovgivningsprosess.
  • At EU-kommisjonen ikke under noen omstendigheter kan sette ACTA ut i livet uten godkjenning fra parlamentet.
  • At EU-kommisjonens deltakelse i ACTA-forhandlingene skjer uten et holdbart juridisk grunnlag.

I vedtaket heter det videre EU-parlamentet forbeholder seg retten til «hensiktsmessige tiltak» dersom kommisjonen ikke umiddelbart gir organet full innsyn i alle stadier i ACTA-forhandlingene. Det trues eksplisitt med å trekke EU-kommisjonen for EU-domstolen.

Parlamentet forlanger videre at EU-kommisjonen ikke går med på noe tiltak som strider mot gjeldende lovvedtak, og presiserer at det skal være forbudt, under henvisning til ACTA, å ransake reisende til EU-land og konfiskere pc-er, mobiltelefoner og mp3-spillere uten dommerbekreftede ordre. Parlamentet slår også fast at nettilbydere ikke skal pålegges å straffe piratkopierere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.