BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stopper lovbrudd med før-krim

Politiet tar i bruk «Minority Report»-programvare.

26. juli 2010 - 15:26

Britisk politi prøver nå ut et nytt våpen for å bli mer effektive i kriminalitetsbekjempelsen:

Programvare som beregner hvor et lovbrudd kommer til å skje.

Forebyggende arbeid er en naturlig og viktig oppgave for ordensmakten, men denne løsningen er høyst ukonvensjonell.

Tankene ledes i retning av science fiction-klassikeren Minority Report, der synske mutanter avslører kriminelle før de rekker å gjøre noe galt. I fremtidsvisjonen har politiet fått en egen avdeling for såkalt «før-krim».

Britenes «synske mutant» er døpt Crush (Criminal Reduction Utilising Statistical History). Dette er et IT-system som tygger seg gjennom databaser med politirapporter, rulleblad og værdata for å beregne hvilke områder som er i faresonen, ifølge The Observer.

Teknologien er spesielt utviklet til formålet av IBM. IT-giganten omtaler denne typen løsninger som programvare for prediktiv analyse.

Den britiske avisen skriver at forsøkene i England så langt har vært hemmelige. Forsøkene kommer i kjølvannet av det som skal være en svært så vellykket innføring i den amerikanske byen Memphis i deltstaten Tennessee.

Politiet i Memphis oppgir at de opplever en 30 prosent nedgang i alvorlig kriminalitet etter innføringen. Dette inkluderer 15 prosent fall i voldskriminalitet.

Noe av bakgrunnen er at løsningen gjør det mulig for politiet å planlegge hvor de skal sette inn innsatsstyrker.

- Det er mer et proaktivt verktøy enn det å reagere etterpå. På denne måten kan politiet være til stede i området på samme tid som forbrytelsene skjer, sier en representant fra britisk politi til The Observer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.