Stopper pirater og hackere med Linux-pakke

Trondheims-baserte Trustix er i farten og står klar med et nytt program. "Trip" treffer markedet godt i disse terror, pirat og virus-tider.

Trondheims-baserte Trustix er i farten og står klar med et nytt program. "Trip" treffer markedet godt i disse terror, pirat og virus-tider.

Trondheims-selskapet Trustix satset tidlig på Linux og sitter nå i en hyggelig posisjon med flere produkter for det sterkt voksende Linux-markedet. Fra før av har selskapet en gratis-versjon av Linux med økt sikkerhet, Xploy, et administrasjonsverktøy for Linux, og Xsentry, en Linux-basert brannvegg. Nå skal selskapet snart lansere sitt tredje produkt, et system for sikker distribusjon av data over både lokalenett og Internett. Trustix Internet Resource Provisiong eller Trip, heter pakken som skal lanseres før jul, røper Trustix-sjef Håvard Wollan ovenfor digi.no.


- Trip kan brukes til både å distribuere programvare, digitalt innhold eller backup-data. Trip treffer vel derfor ganske godt nå for tiden, med den høyere fokusen på sikkerhet og kopibeskyttelse, sier Wollan til digi.no.

Trip er i utgangspunktet en Linux-basert database som etablerer sikre overføringskanaler til andre servere. Overføringene er kryptert og tilgangen er styrt med digitale sertifikater. Systemet kan derfor brukes til en rekke oppgaver, blant annet å rulle ut sikkerhetsoppgraderinger og nye virusdefinisjoner til store grupper servere eller PC-er.

Trip og konkurrerende systemer åpner derfor for automatiske oppgraderinger fra leverandører. Fordi Trip sender ut samme datafil til alle, kan en enkelt server betjene titusenvis av klienter samtidig. Men den nye Trustix-pakken kan også settes opp til å laste ned til maskiner etter hvert som de skrues eller logges på.


Trustix har foreløpig fokusert på de sårbare tynne klientene. Bærebare lommemaskiner er med sine små operativsystemer og dårlige forbindelser lette bytter, både for innholds- og datatyver. Trustix har derfor laget en Trip-klient for Windows CE, Microsoft operativsystem for lommemaskiner og TV-bokser.

Det skulle derfor være en rask jobb å utvide denne klienten til Windows 9.x og Windows 2000/XP, men Wollan vil ikke svare på spørsmål rundt dette.

Trip sikrer ikke bare overføringen, men også bruken av det som er overført.
- Trip kan stoppe pirater, for systemet kan settes opp til å sjekke sertifikater med nedlastningsserveren når du skal bruke det du har lastet ned, forteller Wollan.

Trustix-sjef lover at Trip skal komme i salg i før slutten av året.

Til toppen