Stopper smutthull for storskjermer

Hjemme-PC-avtaler kutter prisen på storskjermer i Norge og i Sverige, men nå er det slutt i Sverige.

Hjemme-PC-avtaler kutter prisen på storskjermer i Norge og i Sverige, men nå er det slutt i Sverige.

Hjemme-PC-ordningen ble i sin tid opprettet for å ”bygge opp IT-kompetansen i arbeidslivet”. Men etterhvert tøyer både mange brukere og selgere definisjonen av hva som er en PC.

For det er mye å spare: Skattefritaket som ordningen gir, reduserer i praksis prisen på utstyret med en tredjedel.

digi.no kunne i juli avsløre at flere store butikker selger store plasmaskjermer i 20.000-kronersklassen som en del av hjemme-PC-pakker. I utgangspunktet fremstår plasmaskjermene som TV-er på hele 40 tommer, men fordi de ikke har innebygget TV-mottaker kan de kalles skjermer og legges inn som skjerm i en PC-pakke.

Den samme muligheten har eksistert i Sverige, men å strammer svenske myndigheter til. Nye regler gjør at skjermer over 30 tommer ikke kan kjøpes som en del av en hjemme-PC-pakke, skriver idg.se.

Reglene stopper dermed både store plasmaskjermer og projektorer. Det er også slutt på innkjøp av såkalte mediastasjoner eller stue-PCer som mange i bransjen kaller de videospiller-aktige boksene som kan ta opp video og spille digital musikk.

Da digi.no kontaktet Finansdepartementet i juli fortalte informasjonsavdelingen at departementet vurderte reglene, men at man foreløpig ikke hadde kommet til noen konklusjon.

- Risikoen ved å selge slikt under dagens ordning er at man fremprovoserer endringer i regelverket. Vi råder leverandør til å understreke at det er kundenes ansvar dersom det oppstår skattetvister, sa Jan Egil Sandstad, salgssjef for IKT-finansiering i DnB Nor, til digi.no i juli.

Finansdepartementet understreket at det er bedriften og den enkelte ansatte som er ansvarlig for hva man kjøper og inkluderer i PC-pakkene.

Til toppen