JUSS OG SAMFUNN

Stopper «søppel-eksperiment»

Storby satte ned foten.

Forøkene med å la søppelkasser skanne smarttelefoner, Renew ORB, ble stanset sporenstreks etter at styresmaktene i London fikk vite om det. Bildet er en illustrasjon fra selskapet om hvordan løsningen fungerer.
Forøkene med å la søppelkasser skanne smarttelefoner, Renew ORB, ble stanset sporenstreks etter at styresmaktene i London fikk vite om det. Bildet er en illustrasjon fra selskapet om hvordan løsningen fungerer. Bilde: Renew

Som digi.no skrev tirsdag har det britiske selskapet Renew tidligere i sommer prøvd ut en ny teknologi for å sniffe opp forbipasserende sine telefoner via søppelkasser på gaten i London.

    Les også:

Ved å skanne MAC-adressen til alle telefoner som går forbi håpet selskapet bak å kunne servere målrettede annonser, vist på skjermer påmontert offentlige søppelkasser.

Kartleggingen ville også kunne gitt mye verdifull informasjon om bevegelsesmønstre, utbredelse av ulike smartmobil-modeller og en rekke andre forhold. Men forsøket har også vakt betydelig oppsikt og kontroverser. Nå er det stoppet.

– Vi har bedt selskapet det gjelder om å stoppe denne datainnsamlingen umiddelbart og vi har også tatt opp saken med «Information Commissioner’s Office», sier en talsmann for London by. Dermed er saken løftet opp til det britiske Datatilsynet.

Det var teknologinettavisen Quartz som omtalte forsøket til London-selskapet Renew. Etter oppslaget fikk eksperimentet betydelig oppmerksomhet, blant annet av folk som ikke likte at søppelkassene overvåket deres bevegelser.

Toppsjefen i Renew gikk tirsdag ettermiddag også ut med et åpent brev til Londons innbyggere, hvor han prøvde å tone ned hva teknologien kunne detektere.

– Dessverre, i jakten på en god overskrift og story, så har det vært mer oppmerksomhet på form enn innhold som gjør at vårt teknologiforsøk har blitt noe mer interessant enn det er, skriver Kaveh Mamari, som leder selskapet.

Han bekrefter i det samme brevet at forsøkene er stanset og at søppelkassene det er snakk om ikke skanner omgivelsene for MAC-adresser.

– Fremtidig utvikling vil ikke bare avhenge av teknologiske muligheter. Mer viktig er det at folk er komfortabel med interaktiv teknologi. Dette har alltid, og vil fortsatt være, Renews viktigste rettesnor. Vi ønsker å gi funksjonelle tjenester til London by og dens innbyggere, skriver han videre.

Selskapet har satt opp 100 søppelkasser rundt om kring i London, som alle er utstyrt med skjermer for visning av reklame som finansierer kassene. Det har bare vært 12 kasser som har vært med i forsøket som omhandlet skanning av telefoner.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.