Stor allianse om åpent dokumentformat

Mer enn 30 aktører skal samarbeide for å sikre framtidig tilgang til dagens offentlige dokumenter.

Mer enn 30 aktører skal samarbeide for å sikre framtidig tilgang til dagens offentlige dokumenter.

Et 30-talls selskaper, organisasjoner og institusjoner har sammen dannet en allianse, OpenDocument Format Alliance (ODF Alliance), som skal fremme bruken av åpne løsninger for å sikre at elektronisk lagret informasjon forblir tilgjengelig også i framtiden.

ODF Alliance mener at etter hvert som teknologier videreutvikles, lages dokumenter av avdelinger i offentlig sektor ved hjelp av applikasjoner som kanskje ikke vil være kompatible med hverandre allerede i dag, for ikke å snakke om i framtiden. Gjennom bruk av et filformat som virkelig er basert på åpne standarder, og som kan implementeres av tallrike og varierte applikasjoner, ønsker ODF Alliansen å gjøre det mulig for regjeringer og deres velgere å benytte, få tilgang til og lagre kritiske dokumenter, oppføringer og informasjon både i dag og i framtiden, uavhengig av applikasjoner eller bedriftsplattformer som benyttes for å opprette dokumentene eller for å få tilgang til dem i framtiden.

Spesifikt støtter alliansen bruken av OpenDocument Format (ODF), en åpen XML-basert samling av kontordokumentformater, inkludert tekst, presentasjon og regneark. Det er blitt standardisert av organisasjonen OASIS.

    Les også:

Formatet vil konkurrere med det XML-baserte formatet til neste utgave av Microsoft Office. Microsoft hevder at også dette formatet er helt åpent, men mange aktører er uenige Microsofts tolkning av åpenhet.

I tillegg til en rekke organisasjoner som hovedfokus på åpne løsninger, omfatter alliansen medlemmer som American Library Association, Danmarks Tekniske Universitet, Indian Institute of Technology (IIT), IBM, Sun, Opera, Corel, Novell og Red Hat.

Til toppen