Stor antipirat-aksjon, men ikke i Norge

Stor antipirat-aksjon, men ikke i Norge

Den internasjonale platebransjen er i gang med en ny aksjon mot ulovlig deling av musikk.

IFPI, organisasjonen som representerer den globale platebransjen, annonserte i går en stor aksjon mot fildelere over hele verden. Samtidig mener IFPI at fildelerne har begynt å frykte andre mulig konsekvenser av den ulovlige fildelingen.

IFPI melder nå om mer enn 8000 nye søksmål i 17 land, for første gang også i Sør-Amerika og Øst-Europa, nærmere bestem Brasil, Mexico og Polen. Av de nordiske landene er bare Danmark, Finland og Island i søkelyset denne gang.

I mange tilfeller skal det være barn som står bak fildelingen, mens foreldrene må ta byrden. Erstatningskravet ved forlik er i gjennomsnitt 2420 euro, omtrent 21.000 kroner.

Det er først og fremst tilbyderne av ulovlig kopiert musikk IFPI går etter. Det fokuseres først og fremst på tjenester og teknologier som BitTorrent, eDonkey, DirectConnect, Gnutella, Limewire, SoulSeek og WinMX.

    Les også:

IFPI viser i tillegg til flere undersøkelser gjort av henholdsvis EMR, RIAJ, NPD og ZPAV. Sistnevnte er platebransjens representant i Polen.

IFPI mener at 60 prosent av de britiske fildelerne som har planer om å stoppe eller redusere bruken av fildelingstjenester gjør dette av frykt for å få infisert datamaskinen sin med virus. I Japan skal 46 prosent av de som har gått over fra ulovlige til lovlige musikktjenester ha gitt den samme begrunnelsen.

Tilsvarende tall for USA og Polen er henholdsvis 20 og 25 prosent.

Men IPFI oppgir ikke hvor stor mange det er som faktisk slutter å tilby eller laste ned ulovlig kopierte filer via fildelingstjenestene.

Til toppen