Stor forvirring om «Metro»

Selv innen Microsoft er det uklart hva grensesnittet skal kalles.

Stor forvirring om «Metro»
Inntil Microsoft klart og tydelig forteller hva brukergrensesnittet i alle nye Windows-versjoner faktisk heter, vil det bli kalt for Metro - selv om dette er ikke er korrekt. Bilde: Microsoft

Brukergrensesnittet som man nå finner i blant annet Windows Phone, Windows 8, Windows RT og Xbox 360, har vært kjent de fleste som «Metro» i alle fall siden Microsoft avduket Windows Phone 7 Series eller Windows Phone OS 7, som Windows Phone 7 ble kalt for i februar 2010.

Egentlig ble Metro oppgitt som et kodenavn på en design som har felles trekk på tvers av Windows, Xbox, Zune og Phone, men har senere også blitt bruk om selve brukergrensesnittet, mens applikasjonene har blitt kalt for «Metro style apps» av Microsoft.

I august ble det kjent at Metro ikke lenger skulle hete Metro. Begrunnelsen var at Metro var et kodenavn og ikke det endelige navnet. Denne begrunnelsen fikk digi.no gjentatt av norske Microsoft-representanter under mandagens lansering av Windows Phone 8. Men det ble også spøkt med at det helst kalles for «The Interface Formerly Known As Metro», med en referanse til hva artisten Prince kalte seg en periode.

Det er svært vanlig at produkter lever under et kodenavn mens de er under utvikling, men ikke i mer enn halvannet år etter at de har blitt lansert.

Alt tyder på at det er andre årsaker til at navnet ble droppet, og den mest troverdige teorien er at Metro ble døpt på ny for å unngå en varemerkestrid med tyske Metro AG.

Hva heter så Metro i dag? Det er det en viss forvirring om, tydeligvis også internt i Microsoft. Under nevnte arrangement fikk digi.no høre at navnet er «Modern UI». Det er ikke første gang vi hører dette, men stadig vekk kommer det mer eller mindre offisielle meldinger om at navnet likevel er noe annet. «Windows-style» er det mest intetsigende navnet så langt, men vi har også sett «Windows 8-style» og «Microsoft Design Language», samt «Modern apps». Men det meste av dette referer nok til applikasjonene, ikke selve brukergrensesnittet.

Om denne siste ukens nyeste forsøk på å døpe om Metro, er de siste, vil tiden vise. Under Build-konferansen som pågår i Redmond, Washington, denne uken, skal Microsofts Will Tschumy, «user experience evangelist» i Microsoft, ha kalt applikasjonene for «Windows 8 Store apps», noe som senere ble rettet til «Windows Store apps».

Da kan det tenkes at selve brukergrensesnittet fortsatt kalles for «Modern UI», noe det jo antagelig gjorde så sent som mandag.

Men sikre er vi ikke.

Les mer om: