Stor interesse for DAB-mottakere

El-kjedene har solgt overraskende mange DAB-mottakere de siste ukene.

El-kjedene har solgt overraskende mange DAB-mottakere de siste ukene.

DAB (digital audio broadcasting) er standarden for digital lydkringkasting som har vært tilgjengelig i Norge i mange år. Men det var først 7. desember den virkelige markedsføringen startet og DAB-mottakere ble tilgjengelig for salg på massemarkedet.

De store el-kjedene melder nå om en overraskende stor interesse for DAB.

- Alt ble utsolgt før jul og vi har nå bestilt opp et større og bredere sortiment som vi forventer å ha på plass i butikkene i midten av januar, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen til digi.no.

Til tross for at det fortsatt bare er 70 prosent DAB-dekning i Norge og prislappen er på stive 2.000 kroner, har salget gått unna som varmt hvetebrød. Expert hadde allerede i midten av desember solgt flere hundre DAB-radioer.

Bentestuen innrømmer å ha vært noe urolig for hvordan folk ville reagere på DAB i Expert.

- Expert er jo butikken for folk flest og vi var usikre på hvordan kundene ville respondere på den nye teknologien. Etter interessen å dømme har DAB blitt godt kjent for den vanlige mann, sier Bentestuen.

Han tror det fortsatt kan ta tid før DAB blir et masseprodukt, men han spår et jevnt økende salg gjennom hele året. Av konkurransehensyn går ikke Expert ut med antall enheter som er solgt.

De fleste DAB mottakerne kan også ta imot FM, slik at man kan nyte godt av DABs fordeler der det er dekning, men gå over til FM i områder der nettet ikke er bygget ut enda.

Også informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Elkjøp bekrefter en økende nysgjerrighet blant kundene. Elkjøp har i handelen to lommeradioer og to kjøkkenradiomodeller til priser mellom 1.295 og opptil 2.500 kroner.

- Etterhvert som flere får «ørene» opp for funksjonaliteten med DAB, tror jeg varepraten vil gjøre mye av markedsføringen på DAB framover, sier Engebrigtsen.

Med DAB unngår man skurring og skrapring på radioen og man behøver ikke å lete etter kanaler. I tillegg er det mulig å lese på radioen hvilken musikk som spilles eller trafikkmeldinger som kommer fram i tekstform i ruten på radioen.

Hi-Fi Klubben, Blaupunkt.no, Bilradiospesialisten.no og Elprice.no er i tillegg registrert som forhandlere av DAB-mottakere. Disse fører mottakere fra portable «kjøkkenradioer», lommeradioer, bilradioer, hifi-tunere, og PC-mottakere i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner.

På verdensbasis har 300 millioner mennesker DAB dekning. Det vil også bli bygget ut region- og lokalradionett i Norge.

Til toppen