Stor interesse for Internett II

Flere enn 60 amerikanske universiteter har meldt sin interesse for utvikling og utbygging av Internett II. Nettverket skal tilby tjenester med utgangspunkt i to fordeler dagens Internett ikke har; hastighet og kapasitet.

Flere enn 60 amerikanske universiteter har meldt sin interesse for utvikling og utbygging av Internett II. Nettverket skal tilby tjenester med utgangspunkt i to fordeler dagens Internett ikke har; hastighet og kapasitet.

Bildetelefon, direktesendinger og andre aktiviterer spiser båndbredde men er nødvendig innen høyere utdanning. Hittil har 60 amerikanske universiteter meldt sin interesse for det nye nettverket som er ventet å koste minst 3,2 milliarder kroner og som det vil ta tre til fem år å bygge.

Nå har også den føderale regjeringen med Bill Clinton i spissen gått inn i prosjektet med 650 millioner kroner, i tillegg til at private selskap som IBM og Cisco Systems også åpner lommebøkene. De 60 interesserte universitetene må også bidra med en inngangsbillett på et par hundre tusen kroner hver, samt fagfolk til selve utviklingsarbeidet.

Behovet for et nytt nett parallellt med deler av dagens telenett er stort i USA, der det allerede i dag er sterkt overbelastede telefonnett flere steder. Sykdomstegnene er opptattsignal når en tar av telefonrøret og forsinkelser av elektronisk post.

Utviklingen av Internett II skjer hos Research Triangle Park ved Nord-Carolina Universitet, N.C. State University, Duke University og Research Triangle Park's MCNC.

"Vi bygde det, de kom etter, de kom etter, de kom etter og de kommer fremdeles etter" sier William Graves, assisterende rektor i informasjonsteknologi ved universitetet i Nord-Carolina. I en samtale med Reuter gjør han det klart at dagens Internett er for dårlig for de aktivitetene universitetene ønsker å bruke nettet til. Internett II skal tilby hastgheter opp til 1000 ganger raskere enn dagens nett. Dette vil gjøre det mulig for direkte overføring av lyd og bilde. Det skal også utvikles systemer som gjør det mulig å reservere og forhåndsbestille båndbredde for de institusjonene som trenger dette.

Samtidig kommer det advarende røster som mener at Internett II ikke vil kunne stå på egne ben uten at de kommersielle kreftene kommer til. Alan Blatecky jobber ved et senter for mikroelektronikk ved MCNC, og understreker overfor Reuter at hvis Internett II ikke komersialiseres så vil ikke trafikken gi inntekter nok til nødvendig vedlikehold. - Vekst må til sier, han og legger til at om jobben gjøres riktig nå, så vil en kunne danne grunnlag for både Internett tre, fire og fem til hver sine bruksområder.

Til toppen