DIGI.NO

Stor norsk piratsak til retten

Nå må den påståtte administratoren av piratserveren Kripos fant hos Netcom i retten.

28. feb. 2005 - 14:18

I mai fjor slo Økokrim til - ikke mot Netcom, men Netcoms datasentral. For der stod det en server som fungererte som delte filer over Direct Connect-systemet.

Nå kommer rettssaken opp mot den påståtte administratoren av pirat-serveren, skriver Dagens Næringsliv. Saken er den første rettssaken i Norge om piratkopiering av musikk og video.

For DVD-Jon-saken handlet om brudd på kopisperrer. I november i fjor ble to personer her i Norge dømt til bøter og erstatning for å ha vært sentrale i driften av en pirat-server, men denne delte ut piratkopiert programvare. (Se tidligere sak i boksen til høyre)

Razziaen mot Netcom i mai i fjor avslørte en server med over 60.000 ulovlig kopierte filer med film og musikk. Beslaget skal være Norges hittil største av piratkopiert film og musikk.

To personer, den ene en ansatt i Netcom, fikk bøter av Økokrim i forbindelse med saken. Den ene av de to har fått en bot på 15.000 kroner for å ha medvirket til å gjøre musikk og film tilgjengelig på nettet. Den andre har fått en bot på 10.000 kroner for å ha medvirket til ulovlig kopiering av programvare.

Men i mai i fjor ble det offentliggjort at man hadde en tredje mistenkt i saken i kikkerten og at det trolig var denne "utenforstående personen" som skal ha administrert piratserveren.

Nå kommer rettssaken opp mot denne mannen opp i april, skriver Dagens Næringsliv. Strafferammen er på to års fengsel, men den reelle trusselen er nok erstatningsplikt som kan bli høyere enn bare bøtene hans samarbeidspartnere fikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.