Stor OLED-skjerm kan ta livet av vanlig TFT

Ved å sette ny størrelsesrekord for skjermer basert på den strømbesparende OLED-teknologien, viser IDTech at TFT-skjermens dager kan nærme seg slutten.

Ved å sette ny størrelsesrekord for skjermer basert på den strømbesparende OLED-teknologien, viser IDTech at TFT-skjermens dager kan nærme seg slutten.

De aller fleste av dagens flatskjermer er basert på en LCD-teknologi (Liquid Crystal Display), for eksempel TFT (Thin Film Transistor). Men punktene i disse skjermene lyser ikke selv. De er avhengige av en innebygget bakgrunnsbelysning, noe som er strømkrevende.

OLED-teknologien (Organic Light-Emitting Diodes) er som navnet sier basert på dioder som selv stråler ut lys når det går strøm gjennom dem.

Til nå har OLED-teknologien kun blitt brukt i svært små skjermer, typisk i bilradioer, mobiltelefoner og digitale kameraer. Men nylig annonserte japanske IDTech en skjerm basert på OLED som er hele 20 tommer stor.

Skjermen, som vil bli offentlig demonstrert i mai, har en oppløsning på 1280 x 768 piksler og et effektforbruk på 25 W med en lysstyrke på 300 cd/m². Hitachis TFT-baserte skjerm med samme størrelse - CML200B, har til sammenligning et effektforbruk på 75 W med en lysstyrke på 250 cd/m². Ikke minst i bærbare PC-er vil lavere effektforbruk ha mye å si.

    Les også:

I tillegg har OLED-skjermer gjerne bedre fargemetning og støtte for en større betrakningsvinkel enn det tradisjonelle TFT-skjermer har.

Årsaken til at OLED ikke er blitt mer utbredt, er trolig at teknologien tradisjonelt har vært basert på kostbare polykrystalliske silisiumtransistorer. Disse transistorene har vært en nødvendig del av kretsene som driver lysutsendingen i de organiske lagene.

Skjermen IDTech har utviklet, benytter en løsning hvor amorf silisium er tilstrekkelig. Dette er silisium med en uordnet struktur. Det er dette som i dag brukes i LCD-skjermer og som - i motsetning til polykrystallisk silisium - enkelt og billig kan brukes over store arealer.

IDTech hevder at dagens TFT-baserte skjermproduksjon på en ganske rimelig og ukomplisert måte kan gjøres om til produksjon av OLED-skjermer med denne nye teknologien.

IDTech opplyser derimot ingenting om når virkelige produkter vil komme på markedet.

Til toppen